Érdekes

A cápák néha kihányják a saját gyomrukat, de nekik ez jó, te viszont inkább ne próbáld ki

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.21 | 15:43

Most kiderül minden, amit tudni akartál a cápahányásról, de sosem merted megkérdezni. Bár miért is akartad volna megkérdezni?

(kép: Pixabay/Pexels/CC0)

Az emberek nagy része ugyanis valószínűleg nem is gondolná, hogy a cápák is szoktak/tudnak hányni, vagy pedig simán evidensnek veszik, hogy igen, és nem gondolnak bele, hogy bármi különleges lehet a cápák hányásában. Pedig de. Nekik mondjuk nem 40 kisfröccs után jön meg a hányókedvük, viszont van egy csomó olyan helyzet, amikor a cápa is kidobja a taccsot. A The Verge olyan érdekesnek találta a témát, hogy csinált egy nagy összeállítást a cápahányásról, és hát mi sem tudjuk megállni, hogy ne adjuk tovább a legjobb részeket.

A cápák tehát elég gyakran hánynak, erre pedig több okuk is van. A legalapvetőbb a stressz, a tengerek legnagyobb ragadozó halai ugyanis egészen egyszerűen elhányják magukat, ha félnek.

Sokszor azonban semmilyen para nem kell ahhoz, hogy hányjanak. A cápák ugyanis csomó mindent felfalnak, ami az útjukba kerül, legyen az táplálék, vagy egyszerű szemét. Így néha egyszerűen kiürítik a gyomrukat. Sőt, igazából a gyomrukat rakják ki magukból. A cápák ugyanis képesek arra, hogy kihányják a gyomrukat: lényegében kifordítják, mint mi a zsebünket, kiszórják belőle a piszkot, aztán visszanyelik, és mennek tovább.

Sevengill Shark Throwing Up

Sevengill Shark burping up a piece of fur at La Jolla Cove…. Pinniped population has exploded this year, with record numbers of rescues being made by Sea World. They’ve been unable to accommodate them all, and the city has been receiving complaints of dead sea lion pups in the water…

A cápáknak tehát bármikor meghánytatják magukat, ha az élet úgy hozza. Többek között akkor is, ha nagy zabálásban vannak. Ilyenkor kihányják a már megevett kaját, hogy még többet tudjanak falni. Ez azonban nem valami cápa bulímia, egy bálnatetem elfogyasztásakor például tök jól jön, ha az először lenyelt bőrt ki tudják hányni, hogy másodjára már a színhús kerüljön a gyomrukba.

Ha esetleg más állatok hányadékáról is megtudunk valami újat, azonnal jelentkezünk!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.