Érdekes

Elég durva Csernobil-filmet csináltak az ausztrálok 1986 nyarán

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.27 | 09:48

Az orosz politikusok és a média sértőnek találja a feltételezést, hogy a csernobili atomkatasztrófát el akarták tussolni, de ez az ausztrál dokumentumfilm eléggé beszédes...

A felvétel, amit a 60 Minutes Australia a napokban hozott nyilvánosságra, 1986 nyarán, mindössze három hónappal a tragédia után készült.

A szovjet fejes állítja, hogy a helyzetet az első perctől kezdve megfelelően kezelték, és az első órákban azért nem tájékoztatták a lakosságot, hogy ne keltsenek fölöslegesen pánikot, amíg ők se tudják pontosan, mennyire súlyos a helyzet. Persze pánik így is volt, még Kijevben is… de hát ilyenek az emberek, nem? Aggódnak mindenféle jelentéktelen dolog miatt is….

Jeff McMullen riporter megkérdezi, akkor miért a svédektől tudta meg a világ, hogy nagy a baj, mire a szovjet közli, hogy semmi garancia nincs rá, hogy azok a sugárértékek Csernobil számlájára írhatóak, merthogy akkoriban a nyugat-németeknél is volt ipari baleset.

A leginkább persze talán az a sokkoló, amikor két ex-pripjatyi lakos szólal meg, akiket a helyi propagandagépezet kötött össze az újságíróval. Ők tökéletes sminkben és frizurával láthatóan betanult szöveget mondanak: hogy minden oké, nincs már mitől tartaniuk, a szovjet kormány tökéletesen kezelte a helyzetet, mindannyian teljesen egészségesek és azok is maradnak, és az emberek csodálatos új otthonaikban élnek Kijevben és Szlavuticsban (ez az új település, ahová a kitelepítettek jelentős részét költöztették). Mikor McMullen felhívja a figyelmet a sugárdózis mértékére és potenciális következményére, a megszólaló jelzi, hogy ő ezt nem kívánja elhinni, a szovjet társadalom egészségében hisz.

McMullen persze néhány arcát és nevét nem mutató helyivel is beszélt, akik halálos sugárdózisról, teljes bizonytalanságról és pánikról számoltak be a környezetükben. Komoly óvintézkedés helyett 1986 áprilisában a legfőbb tanács az volt: igyál sok vodkát, az távol tartja a káros sugárzást…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.