Érdekes

Egy különös átoknak köszönhető, hogy nem élnek ma mérgeskígyók a homokos tengerparton

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.03 | 07:18

Valaha rengeteg mérgeskígyó élt az adriai tenger partján, és egy régi legenda szerint különös oka van annak, hogy ma már ez - szerencsénkre - nincs így.

A Zára megyei Privlaka egy homok-félszigeten terül el, éppen ezért a homokos strandok Mekkájának is nevezik. Egy napon a zárai érsek lóháton kelt át a településen, a figyelmét azonban elkerülték a homokban megbúvó mérgeskígyók.

Az egyik ilyen csúszómászó megmarta az érsek lovát, amely azonnal megvonaglott és összeesett, ledobván gazdáját a hátáról. Az érsek úgy megütötte magát, hogy dühében megátkozta Privlaka összes mérgeskígyóját…. az átok pedig olyannyira hatásos volt, hogy azóta sem élnek mérgeskígyók sehol a vidéken. Ez utóbbinak persze tudományos magyarázata is van, amely egész egyszerűen a klímaváltozásban keresendő.

További érdekesség, hogy hasonló legenda a Nin nevű dalmáciai településhez is köthető, ahol egy Gergely névre hallgató érsek zuhant a forró homokba a mérgeskígyó halálos marása utána. Jó hírünk van: az érseki átkok olyan sikeresek voltak, hogy ma Horvátországban sehol sem kell tartanunk mérgeskígyóktól a partokhoz közel.

Az országban élő tizenöt kígyófaj közül csupán három marása mérgező, ők azonban a partoktól távol, fenn a hegyekben élnek, és félnek az embertől és a lótól egyaránt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.