Érdekes

45 ezer műanyagpalackból épült közkönyvtár Ghánában

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.13 | 15:48

Gyerekek és felnőttek együtt dolgoztak rajta.

A ghánai fővárostól mindössze néhány kilométerre fekvő Kokrobite a régió legkevésbé fejlett közösségeinek egyike, ahol a családok többsége a halászatból él, és nem engedheti meg magának a gyerekek megfelelő taníttatását.

„A fiatalok számára lesz internethozzáférés, könyveket fognak olvasni és közös tanórákon vehetnek részt. Lesz végre egy hely, ahol jól érezhetik magukat”

− mondta Martial Zohoungbogbo ghánai-benini építész, a „palackház” megalkotója, aki 30 évvel ezelőtt érkezett a közösségbe. Az építész annak idején egy német építésztől tanulta el, miként lehet műanyagpalackok segítségével építkezni. A még nem teljesen kész épülethez kétféle méretű palackot használtak:

a földdel megtöltött és szorosan egymáshoz kötözött nagyobb palackok képezik a „téglákat” a falakhoz, míg a kisebb palackokat rétegesen helyezték le, hogy oszlopokként működjenek.

Az épülethez agyagot, cementet és egyéb anyagokat is felhasználtak. Egy újrahasznosítással foglalkozó vállalattól vásárolták meg a palackokat, amelyek megtöltésében a helyi iskolás gyerekek is részt vettek. Az építész szerint a „palackház” nem csupán környezetbarát, hanem tartós és biztonságos is, de ami a legfontosabb, hogy szükség esetén könnyen helyreállítható és megfizethető a helyiek számára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.