Érdekes

A balkezesek uralják majd a világot?

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.13 | 06:45

A középkorban még üldözték, napjainkban viszont egyre nő a balkezesek aránya. Áldás és átok egyszerre, augusztus 13. a balkezesség világnapja.

Ahogy a magyar nyelvben is a jobb a jó, a bal kéz és oldal elnevezése pedig a rosszal van kapcsolatban (balsors, baleset, balfácán), úgy a világ számos más nyelvében és kultúrájában is megvan a bal kéz negatív megkülönböztetése. Annyira, hogy régebbi korokban féltek tőle, furcsán méregették a balkezes embert (régiesen balogot), és már kiskorától kezdve próbálták átszoktatni a jobb kéz használatára. Sőt, létezik a sinistrophobia fogalma is (a sinister latinul szintén jelent bal oldalt és baljóslatút is), ami azt az állapotot jelöli, amikor valaki betegesen retteg a bal oldaltól, vagy a balkezes emberektől. Így talán már nem is meglepő, hogy a középkori ábrázolásokon maga az ördög is általában balkezesként jelent meg. De Zöld Lámpás főellensége, Sinestro sem véletlenül kapta ezt a nevet:

Mi fán terem a balkezes ember?

A Föld lakosságának többsége valóban a jobb kezét használja dominánsan, a bal keze ennek megfelelően ügyetlenebb, de körülbelül a népesség egytizede balkezes, úgyhogy azért nem olyan ritka dologról van szó, főleg nem annyira, hogy félni kelljen tőle. Míg a jobbkezes emberek az agyuk bal felét, addig a balkezesek a jobboldali agyféltekéjüket használják jobban, és mivel a két agyféltekén különböző agyfunkciók, „erősségek” találhatóak, a balkezesség már önmagában árulkodik csomó személyiségjegyről, képességről, amik akkor is úgy maradnak, ha valaki átszokik a másik kéz használatára.

A balkezesek aránya az emberi fajon belül körülbelül 8-15 százalék között mozog, és egyre nő, mivel ma már nem próbálják erőszakosan átszoktatni a gyerekeket jobbkezességre. Sőt, ezt napjainkban már tiltják, amíg régen akár erőszakkal is próbálták elérni a jobb kéz használatát, pedig számtalan kognitív zavarhoz vezethet a domináns agyfélteke korlátozása. Ez okozhat dadogást, diszlexiát, diszgráfiát, diszkalkuliát. Mivel alapvető, már a születés előtt kialakult adottságról van szó, az átszoktatottak esetén is mindig árulkodik arról valami, hogy eredetileg balkezesek voltak. Például a mell előtt összefont kezek esetében mindig az eredetileg ügyesebb kéz kerül felülre.

Entombed – Left Hand Path

Artist: Entombed Track: Left Hand Path Album: Left Hand Path Copyright © Earache Records 1990 Lyrics: I am my own God Master slave and I will be beyond the grave No one will take my soul away I carry my own will and make my day I am my own

A balkezességnek egyébként számos más negatív élettani következménye is van (ezért nem kell ezeket átszoktatással szaporítani, ha lehet), a balkezesek sokkal hajlamosabbak az allergiára, a migrénre, könnyebben alakul ki náluk álmatlanság, és mivel a jobb oldali agyfélteke kevésbé bírja az alkoholt, náluk nagyobb az esélye az alkoholizmus kialakulásának is.

A balkezesek között kétszer nagyobb a férfiak aránya, mint a nőké, egyes elméletek szerint a terhesség alatti magasabb tesztoszteron szint lehet az egyik felelős a balkezesség kialakulásáért. A férfi agy később fejlődik ki, mint a női, és bal agyfélteke később, mint a jobb. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, ezáltal a jobb agyfélteke erőteljesebben fejlődhet, és „megelőzheti” a balt, ezáltal ő lesz a domináns, és hopp, máris kész a balkezes ember.

Ezen kívül területi különbségek is megfigyelhetőek, a balkezesség gyakoribb Dél-Ázsiában, Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában. A genetika viszont nem tölt be számottevő szerepet a kialakulásában, két balkezes ember közös gyermekének még mindig nagyobb az esélye, hogy „hagyományos” jobbkezes lesz. Ha az anya viszont már elmúlt 40 éves, akkor ugrásszerűen megnő a balkezesség esélye. Az egypetéjű ikreknél elég magas az esélye, hogy mindketten ugyanazt a kezüket használják majd dominánsan, de itt is lehet különbség. Az Olsen-lányok úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás, de csak Mary-Kate balkezes…

(kép: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS)

A balkéz használatát egyébként nem csak erőszakos kényszerítéssel lehet elérni. Létezik az úgynevezett szerzett balkezesség, aminek során a jobb kéz hosszabb ideig történő korlátozottsága (sérülés) esetén az ember meg tudja tanulni az ügyetlenebb kezét is jól használni. Sokan ilyen esetben azután is maradnak balkezesek, ha a jobb kezük meggyógyul. Ser Jamie Lannisternek mondjuk már nem fog kinőni a jobb keze, de már ő is egész jól tud kardozni ballal.

Azért nem olyan rossz balkezesnek lenni

Mivel az emberiség nagy része jobbkezes, egy balkezes embernek számos nehézséggel kell számolnia az életben, talán ezért van az, hogy a balkezesek később érnek (és átlagosan amúgy 9 évvel kevesebbet is élnek), hiszen a világban a legtöbb dolog jobbkezes használatra van tervezve, amihez a balkezeseknek hozzá kell szokniuk.  De szerencsére van már balkezes olló, balkezes egér, balkezes gitár (Jimi Hendrix is balkezes volt, de jobbkezes gitáron játszott) és balkezes toll is, sőt, a jobbról balra haladó írások eleve nekik kedveznek. Vagy például az jobbra oldali közlekedést előnyben részesítő területeken, ami a világ nagyobb részén jellemző, a balkezesek sebváltás közben is az ügyesebb kezükkel foghatják a kormányt.

A balkezesség, vagy a fordított alapállás kifejezetten előny lehet több sportban is. Kézilabdában például a a balkezes játékos nagyobb szögből tud dobni a pálya jobb oldaláról, ezért mindig kellenek balkezes játékosok a csapatba. De mondjuk teniszben, baseballban, vívásban és bokszban is kifejezetten előny a többiekkel ellentétes, fordított alapállás, a bal kéz domináns használata. Korunk MMA-fenegyereke, Conor McGregor szintén fordított alapállású, de Papp Lászlóról se feledkezzünk meg!!!

Laszlo Papp Vs Annex Hippolyte 1962

1962-11-19 : Laszlo Papp 157¾lbs beat Hippolyte Annex 158lbs by KO in round 9 of 15 Location: Palais des Sports, Paris, Paris, France Laszlo Papp made his first defense of his EBU middleweight title against French Hippolyte Annex. 5500 at the Sport’s Palace saw a very clean fight without fouls and boring clinching.

És mivel ők a jobboldali agyféltekéjüket használják, van pár szuper képességük, ami a többségnek ritkábban van. A balkezesek jobbak a párhuzamos feladatvégzésben, a multitaskingban. Jobban gondolkodnak térben, és általában kreatívabbak a jobbkezeseknél. Az intelligencia és a balkezesség között nincs kapcsolat, úgyhogy nem mondhatjuk, hogy a balkezesek okosabbak, az extrém, kiugróan magas intelligencia értékeket produkálók között viszont meglehetősen magas a balkezesek aránya. Sőt, azt is megfigyelték, hogy a balkezesek szeme hamarabb alkalmazkodik a vízalatti látáshoz.

Bár az ördögön kívül Hasfelmetsző Jack és a bostoni fojtogató is balkezes volt, azért annyira nem rossz a balkezesek imázsa, sőt,  a világ számos kiemelkedő vezetője, tudósa és művésze volt balkezes. Az ókor legnagyobbjai közül Julius Caeser és Nagy Sándor, a középkorban Nagy Károly, majd később a francia területeknél maradva Napoleon. Érdekesség, hogy a Trumpot megelőző három amerikai elnök, Obama, ifjabb Bush és Clinton mindhárman balkezesek. De a bal az ügyesebb keze Bill Gates-nek és Vilmos hercegnek is, akik még elég sokat tehetnek a világért a jövőben, úgyhogy hajrá, balkezesek!!!

(kép: AFP PHOTO / FILES / SAUL LOEB)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.