Érdekes

“Made in China” a ruhád? Lehet, hogy beszálltál az észak-koreai atomprogramba!

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.15 | 12:22

Hiszel a címkéknek a ruháidon? Rosszul teszed. A “Made in China”-ruháidat lehet, hogy Észak-Koreában gyártották.

Fotó: Shaun Botterill/Getty Images

A Reuters szerint egyre gyakoribb kínai textilipari cégeknél, hogy a nemzetközi divatmárkák megrendeléseit észak-koreai munkaerő bevonásával teljesítik, miközben a címkéken továbbra is az szerepel, hogy “Made in China”.

A megrendelést követően az anyagokat a kínai határ közelében lévő észak-koreai gyárakba küldik, ahol a munkások bére jóval alacsonyabb, mint Kínában. Aztán a kész terméket visszaszállítják és a kínai kikötőkből útjukra indítják a világ minden részébe.

A durva munkakörülmények felháborítóak: az észak-koreaiak eleve alulfizetettek, ráadásul arra kényszerítik őket, hogy a jövedelmüket a Kim Dzsong Un-rezsimnek adják, ami a modern rabszolgatartás tipikus esete. Az ilyen bevételek finanszírozhatják a diktatúra fegyverkezési programját, ami miatt most a fél világ az atomháborútól retteg.

A nemzetközi divatmárkák hírhedtek arról, hogy gyakran közvetítőkön keresztül tárgyalnak ázsiai gyárakkal, és nem néznek utána az ottani munkakörülményeknek egészen az olyan tragédiákig, mint a Rana Plaza gyár összeomlása Bangladesben, ami 1134 embert ölt meg 2013-ban.

Címlapfotó: ABC News Youtube

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.