Érdekes

A legtöbb szaúd-arábiai menekülő nőt megölik, de ez a testvérpár újra kezdhette!

  • Szerző:b
  • 2020.08.17 | 15:48

Dua és Dalal Al-Showaiki egy isztambuli családi nyaraláson szöktek meg bántalmazó családjukból, ahol tulajdonként, nem pedig szabad emberként léteztek.

Dalal és Dua Al-Showaiki bátor volt

Minden nőnek élete végig van egy férfigyámja

Szaúd-Arábiában máig gyámrendszer van: a lányoknak az apjuk a gyámjuk, ha férjhez mennek, akkor pedig a férjük lesz az. Ha a férj meghal, a fiuk lesz a gyámjuk, ha az nincs vagy még kiskorú, akkor egy idősebb testvér, nagybácsi vagy a férj egyik férfirokona. A lényeg, hogy minden nőnek mindig kell, hogy legyen egy férfigyámja, akikek engedélye nélkül az otthonukat sem hagyhatják el.

Dua és Dalal apja bántalmazó, aki többször is megverte, megbilincselte őket, majd eldöntötte, hogy jómódú, hatvan fölötti férfiakhoz adja őket feleségül, röviddel azután, hogy európai mércével nagykorúvá váltak. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Dua ráadásul leszbikus, ami Szaúd-Arábiában halálos bűnnek számít, amiért kivégzés jár.

Apjuk tulajdonaként szerepeltek igazolványukban is

Tavaly már kivégeztek így egy szökésben lévő testvérpárt

A család Isztambulba ment nyaralni, ahol a két fiatal nő egész egyszerűen meglógott a hotelszobából, egy szál hátizsákkal. Volt egy kis spórolt pénzük, amire egy barátjuk vigyázott, aki több libanoni ismerősön keresztül, több körön át jutotta vissza a lányokhoz a pénzt, hogy ne legyen lenyomozható a tartózkodási helyük.

Az eltűnt szaúdi lányokat ugyanis a szaúdi nagykövetség és a család egyaránt keresi: a család számára ez olyasfajta becsületbeli ügy, amit nem lerendezni óriási szégyen. A rendezés pedig egyet jelent azzal, hogy megölik az engedetlen, tisztátlanná vált lányokat, akik így már nem kellenének férjnek sehova sem. Tavalyelőtt egy szintén szaúdi testvérpár, Tala és Rotana Farea is így veszítették életüket

A bántalmazó apa és a szaúdi kormány egyaránt kerestette őket

Isztambul utcáin bolyongva Dua és Dalal egy segélyszámot hívott, amely a hasonló sorsú nőket segíti. Így kaptak pénzt és szállást, utóbbit azonban folyamatosan változtatniuk kellett, mert a szaúdi kormány nagy erőkkel kutatta őket, és abúzer apjuk is saját embereivel indult keresésükre, és többeket is lefizetett, hogy kerítsék elő a lányokat.

A testvérpár terve az volt a kezdetektől, hogy menedéket kapjanak egy szabad országban – Kanada az egyik ideáljuk – ahol aztán dolgozni és tanulni is tudnak. Melléjük állt egy emberjogi ügyvéd és az ENSZ, de még így sem volt könnyű megküzdeni a szaúdi kormány fondorlatos akcióival, hogy állampolgárait előkerítse.

Toby Cadman ügyvéd segítette a lányokat új identitásukhoz

2020: a lányok élnek, dolgoznak és tanulnak

Az egészen elképesztő, de ritkának sajnos nem nevezhető szökéstörténetet a VICE riportja dolgozta fel még tavaly, óriási nézettséget generálva. Nemrég a videót újraposztolták, és így feléledt az érdeklődés a lányok iránt: vajon tavaly nyár óta mi történt velük, élnek vagy elpusztították őket?

Nos, lányok ügyvédje, aki a kisfilmben is látható, Toby Cadman az újraéledő médiaérdeklődés miatt a napokban a Twitteren jelezte: Dua és Dalal életben van, menedékjogot kaptak egy szabad országban, mindketten dolgoznak és főiskolára járnak. Nagyon hálásak azért, hogy a közvélemény és a szaúdi nőket segítő szervezet a pártfogásukba vette őket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.