Érdekes

Ez a japán világtérkép a valaha készült legpontosabb térkép

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.04 | 13:08

Hajime Narukawa térképe 2016-ban elnyerte a legrangosabb japán design díjat is.

Egy térkép jól megmutatja, mi hol van a Földön, de sosem olyan pontos, mint egy földgömb. Egy térképen általában probléma van a méretekkel: Afrika például térképen mindig kisebb, mint a valóságban, Grönland viszont épp ellenkezőleg, a valóságban kisebb, mint a térképeken. Hajime Narukawa japán építész-designer azonban megalkotta pár évvel ezelőtt AuthaGraph nevű világtérképét, ami 2016-ban elnyerte a legrangosabb japán design díjat is, méghozzá azért, mert ez a valaha készült legpontosabb világtérkép, ami legalább annyira pontos, mint egy földgömb.

Első pillantásra elég furán fest a térkép, de csupán azért, mert Narukawa kiküszöbölte a legnagyobb térképproblémát: egy lapos térkép sosem adta vissza a gömbölyű földgömb pontosságát. Az övé viszont igen. Narukawa a földgömböt felosztotta 96 egyenlő részre, majd ezeket áthelyezte gömbformáról tetraéderre, és abból akotta meg a végső térképet, amin sikerült megtartania a megfelelő területi arányt a szárazföld és a víz között. A japán térképkészítő szerint egyébként az ő térképe sem pontos, de már nagyon közel van ahhoz, amit annak lehet nevezni.

This is a AuthaGraph map. It is the most accurate map of the planet ever. Japanese architect Hajime Narukawa solved a 447-year-old problem of the inaccurate and highly distorted traditional world map. The traditional Mercator map tried to flatten the spherical globe but greatly distorted Greenland and Australia in the process. Hajime Narukawa designed the map based on geometric rules and thus this map can be folded perfectly into a globe. ➖ Source: http://interestingengineering.com/not-new-earth-authagraph-map-accurate-real-view/ ➖ Want to get featured? ? Like, comment, follow and use #mapbiblefeature to get featured! ??. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ #themapbible #map #maps #mapsarecool #coolmaps #awesomemaps #science #geography #cool #art #artistic #world #global #flags #flag #history #stats #statistics

A post shared by MapBible ?? (@mapbible) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.