Érdekes

Véget ért a per a hírhedt majomszelfi ügyében

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.12 | 12:56

A két éve tartó pereskedés után végül megegyeztek a felek: a fotós járt jól.

A kamerába mosolygó majom arcával valószínűleg már mindenki találkozott. Ez a kép egy 2011-es felvétel, amelyet egy makákó készített magáról David Slater természetfotós fényképezőgépének segítségével Indonéziában. A fényképész rengeteg fotót lőtt a majmokról, de hiányzott még néhány közeli portré, ezért a fényképezőgépét egy állvánnyal együtt otthagyta az erdőben, hátha majd a majmok maguk készítik el a képeket. Slater számítása bejött: a Narutó nevű makákólány több fotót is készített magáról.

A kép bejárta az internetet, híres lett, a fotós azonban szinte alig látott valamit a jogdíjakból. A neve ugyan a legtöbbször megjelent a képek mellett, jogdíjakat viszont alig kapott érte. Aztán 2015-ben még a PETA állatvédő be is perelte a fotóst (és a vele együttműködő Blurb fotókönyvkiadót) a majom nevében, amiért jogot akar formálni a majom által készített fotóra.

Erre szokták azt mondani, hogy nonszensz.

A San Fracisco-i bíróság első fokon Slaternek adott igazat, aztán a bíróság elfogadta a PETA fellebbezését. Az ügy másodfokú tárgyalására azonban már nem lesz szükség: az amerikai bíróság kimondta, hogy a szerzői jogi védelem nem alkalmazható majomra.

Az állatvédők végül elálltak a keresettől, így a fotós megnyerte a pert, de vállalta, hogy a szelfikből származó összes bevétel 25 százalékát egy a makákók védelmével foglalkozó civil szervezetnek ajánlja fel. Slater alighanem örül annak, hogy vége van a pernek, mert a döntés után azt mondta, hogy már így is rengeteg erőfeszítésébe került a szerzői jogi harc.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.