Érdekes

Ez igen, Star Trekbe illő Vulkán-bolygót találtak, viszonylag közel

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.19 | 17:46

Hosszú és eredményes kutatómunka vezetett a 40 Eridani A-hoz.

Mr. Spock is elégedetten csettintene: olyan égitestre találtak, mintha a félig vulkáni származású Star Trek-karakter otthona elevenedett volna meg.

 

View this post on Instagram

 

It takes a little imagination to wish some favorite fictional universes into existence. But, for legions of “Star Trek” fans, they don’t have to wish: one star system really exists in our Milky Way galaxy. In Star Trek lore, Vulcan is the home of logic, learning and the deeply beloved first officer Mr. Spock. While Vulcan is fictional, the star system it belongs to–40 Eridani–is very real. It’s located only 16.5 light-years away from Earth and its primary star can be spotted with the naked eye. So how much is science fiction and how much is science fact? “Could there be an Earth-like planet in this system? We have no way of knowing that now,” said Karl Stapelfeldt, chief scientist of NASA’s Exoplanet Exploration Program. So while Vulcan (as far as we know) doesn’t exist, a fascinating triple sunset would occur on any rocky planet in the system, because 40 Eridani has three stars that circle each other. The most massive is 40 Eridani A, a dwarf star that is the mythical Vulcan’s sun. The other two are a pair, orbiting each other at a distance from 40 Eridani A. This binary pair contains a red dwarf (40 Eridani C)­ and a white dwarf star (40 Eridani B). From the surface of Vulcan, “they would gleam brilliantly in the Vulcan sky,” according to Rodenberry in his 1991 letter to Sky & Telescope magazine. #dwarfplanet #dwarfstar #star #milkyway #galaxy #solarsystem #fiction #nasa #nasabeyond #scientists #astronomy #astronomers #esa #europeanspace #40eridania #whitedwarf #startrek #mrspock #vulcan #vulcansky #planet #redstar #startrekbeyond #startrektng #spock #starfleet #scifi

A post shared by @ universe.earth.photos on

Az exobolygó-kutatók hosszú és eredményes munkájának gyümölcseként került a földi szemek elé a 40 Eridani A nevű bolygó, amelynek felszínéről már csak a hegyes fülű lakók hiányoznak.

Az Űrszekerek sorozat megálmodói ugyanis pont ilyennek képzelték a Vulkánt, mint ez a szabad szemmel is észlelhető égitest – véli Bo Ma, a Floridai Egyetem csillagásza, aki ezt a kutatást vezette.

Ha felnézel az égre, akkor akár rá is tudsz mutatni Mr. Spock otthonára.

A Földünktől 16 fényévnyire található objektum a HD 26965 csillag körül kering, mely narancsos színben tündököl, és nemcsak hogy kisebb, de hűvösebb is a mi Napunknál. A központi csillagunkhoz annyiban viszont hasonlít ez a világító égitest, hogy egykorú vele, és a napfoltjainak mintázata sem tér el túlzottan.

Ez a csillag egy fejlett civilizációt is képes volna eltartani.

ért egyet Matt Muterspaugh, a tennessee-i asztronómus is. A valós “Vulkán”-bolygóhoz még két, plusz csillag is tartozik, így tripla naplemente látható a felszínről. A bolygó maga nem túl barátságos egy hely, mert meglehetősen közel kering fő csillagához, így folyékony víz is csak a mélyebb talajrétegekben volna elérhető.

Más érdekesség is akad még errefelé: a Földünknél kétszer nagyobb égitesten egy év mindössze 42 napig tart. A Star Trek-fílingen túl, több téma miatt is górcső alá vehetik még az asztrofizikusok a Dharma Planet Survey jóvoltából felfedezett objektumot.

 

View this post on Instagram

 

What’s one question would you want to ask Spock? #StarTrek #Spock #Vulcan #LLAP #? #TOS

A post shared by Star Trek (@startrek) on

Ez ugyanis egy Szuperföld, amely bekebelezi a környék kisbolygóit, írja a Space.com.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.