Érdekes

Pingvint szabadítottak az állatvédők, bár ne tették volna

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.28 | 13:37

Nagy erőkkel keresik Dél-Afrikában azt a pápaszemes pingvint, amelyiket állatvédő aktivisták "szabadítottak ki" egy állatkertből. Az állat elpusztulhat, ha nem kerül vissza a medencéjébe.

Sosem élt szabadon, így kicsi az esélye annak, hogy magára hagyatva életben maradjon az a Buddy nevű pápaszemes pingvin, akit állatvédők szabadítottak ki egy dél-afrikai állatkertből. A madarat a tengerparton engedték szabadon.

Buddynak vannak tartalékai

A két állatvédő diák a pingvin felszabadításával kívánt tiltakozni az állatok fogságban tartása ellen. Buddy viszont már az állatkertben született, így senki sem tudja elképzelni, hogyan lehetne képes megélni a természetben.

Dylan Bailey, a Port Elizabeth-i állatkert igazgatója szerint Buddy most valószínűleg azt sem tudja, hol van.

“Szerencsére igen egészséges állat, sőt valójában kövér is, ezért van pár hétnyi tartaléka”

– mondta Bailey.

Buddy eltűnését a lopás másnapján vették észre, amikor a madár havi egészségi vizsgálatát akarták elvégezni. A biztonsági kamerák felvételeiből az  derült ki, hogy a két 20-as évei elején járó állatvédő behatolt az állatkertbe, majd egy autó csomagtartójába dugta Buddyt.

african-penguin-at-lowery-park-zoo-1441317-1279x850

Buddy egy szülőpár hímje: Francisszel, a nősténnyel két fiókát neveltek. Az apamadár eltűnése óta az egyik fióka elpusztult, bár az állatkert nem tudja, halála kapcsolatos-e Buddy eltűnésével. A fészket Francis nem hagyhatja el, mert nincs ott az apa, aki vigyázna helyette az utódra.

A pápaszemes pingvint a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok közé sorolja. Mivel már kevesebb mint 20 ezer szaporodóképes pár él szabadon, hamarosan felkerülhet a súlyosan veszélyeztetett fajok vörös listájára.

Buddy monogám

A faj fennmaradása érdekében nagyon fontosak az olyan összeillő párok, mint Francis és Buddy. Ha ő nem kerül elő, szinte lehetetlen lesz a nőstényt más hímmel párzásra bírni – vélik az állatkert szakértői.

“Ezek az állatok monogámok, párválasztásuk egy életre szól. Ha Buddy nem lesz meg, megpróbálunk új férjet találni Francisnek, de nem biztos, hogy sikerrel járunk” – magyarázta Bailey. Az állatkert dolgozói több száz kilométeren átvizsgálják a partot, hátha észreveszik Buddyt.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló