Érdekes

Kupis az íróasztalod? Ezt árulja el a személyiségedről

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.06 | 08:49

Dobd a sarokba az iratrendezőket, a kis tolltartókat - kiderült, hogy egy csomó rejtett előnye van annak, ha valaki kissé kupisan tartja az íróasztalát. Egy kutatás szerint azok az emberek, akik képesek káoszban dolgozni sokkal kreatívabbak másoknál.

Fotó: Pixabay / kaboompics CC0

A University of Minnesota Kathleen Vohs vezetésével készített érdekes felmérést a jelenségről. A kísérlet során különböző szituációkban kellett helyt állnia egy-egy csoportnak. Az egyiknek egy precíz, rendezett környezetben, a másiknak pedig hatalmas rendetlenség közepette. Mindkét csoportnak ugyanaz volt a feladata, ping-pong labdák kreatív felhasználási módjait kellett kitalálniuk.

Bár a két csapat produktivitása megegyező volt, ugyanannyi ötlettel álltak elő, ám a káoszban dolgozók sokkal kreatívabban oldották meg a feladatot a társaiknál.

Minden jel arra mutat, hogy ha egy rendetlen szobában, rendetlen asztalnál dolgozunk, az valami olyasmihez vezet, amiből a cégek és a társadalom csak egyre többet akar: kreativitáshoz

– állítja Vohs.

Egy másik feladatban az embereknek két termék közül kellett választaniuk: az egyiket egy ismert márkáé, a másik pedig egy új cégé volt. A kaotikus térben ülök nagyobb eséllyel választották az ismeretlen terméket ezzel kockázatot vállalva, de a rendezett szobában ülök csoportja általában a már bevált termékre tették le a voksukat.

A rendezetlen környezet motiválja az embereket arra, hogy eltérjenek a hagyományoktól, szabadabban gondolkozzanak és új perspektívákat fedezzenek fel

– összegezte a kutatás vezetője.

Nem véletlen hát, hogy a nagy zsenik mind rendetlenséget tartottak maguk körül: Picasso, Zuckerberg és Einstein is a kreatív káosz híve volt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.