Érdekes

Íme, a leggyakoribb tévhitek a testbeszédről

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.05 | 10:34

Azt már tudjuk, hogy a kommunikáció 70%-a nem a verbális, tehát a szavak szintjén zajlik, hanem nonverbális szinten. A testbeszéd rengeteget elárul a beszélőről, sőt, a néma hallgatóról is, hiszen ahogy a kommunikáció első törvénye kimondja: a csend is kommunikáció.

A testbeszéd megfejtésére tett kísérletek aranykorukat élik, hiszen közelebb kerülhetünk az egyik legizgalmasabb és legrejtélyesebb témához: ahhoz, hogy mi játszódik le a másik fejében. Szeretnénk megtudni, tetszünk-e a kiszemelt férfinak, rokonszenvesnek talál-e minket az állásinterjú felvételiztetője, és vajon hazudik-e nekünk a gyermekünk. Azonban sok tévhit is kering a nonverbális kommunikáció rejtelmeiről – nézzük, mi az, amire inkább ne építsük gondolatolvasási képességeinket!

 

 Ha a szemembe néz, igazat mond

A legtöbb hamis információ a hazugság köré szövődött – egy része köszönhető annak, hogy már a hazugok is tisztában vannak a testbeszéd alapjaival. Így tudják, hogy ha hirtelen elkapják a tekintetüket, könnyen lebukhatnak. Így, dacolva zavarukkal, inkább tartják a szemkontaktust füllentés esetén. A magát leplezni igyekvőre inkább a spontaneitás hiánya jellemző.

Ha megérint, vonzódik hozzám

Nem olyan biztos! Bár az érintés gyakran jelent szexuális vonzalmat, könnyen lehet a dominancia jele is. Emellett pedig sokat számít a gyermekkorban tanult séma is: vannak ölelkezős emberek, akik a nyakunkba ugranak, ha meglátnak minket, ölelkeznek, kezet fognak, és vannak, akik ennél távolságtartóbbak, akiket még egy üdvözlő puszi is feszélyez – utóbbiaknál nagyobb a jelentősége, ha mégis megérintik a másikat.

Ha a szeme nem mosolyog, nem is őszinte a mosolya

Ez az állítás alapvetően igaz, azaz az igazán őszinte, örömből fakadó mosoly során a száj felhúzódása mellett a homlok izmai elernyednek, a szem körüli izmok pedig összehúzódnak – így az illető szeme is mosolyog. Azonban nem kell rögtön álságos perszónának bélyegeznünk, ha egy nőnek csak a szája húzódik mosolyra, a szeme nem, ugyanis a nők akkor is udvarias mosollyal igyekeznek visszanyerni az önbizalmukat, ha zavarba jönnek.

Egy jel nem jel!

A testbeszéd-olvasók legfontosabb szabálya, hogy egyetlen különálló gesztusból – legyen az orrvakarás, lábkeresztezés, félrenézés – nem vonnak le messzemenő következtetéseket. A valódi értelmezéshez az egész test, több testrész, végtag helyzetét, sőt, a beszédhang egyéb, vokális tényezőit is figyelembe veszik. Különben könnyen a végtelen gyanakvás csapdájába eshetünk, és úgy járhatunk, mint Othello, aki csak nem hitt felesége, Desdemona ártatlanságában…

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.