Érdekes

Tévéznél delfinekkel?

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.05 | 15:48

Kiderült, hogy a kedves vízi emlősök is sokáig tudják a képernyőt bámulni.

Ha a képernyőre szegezed a tekinteted, akkor teljesen megszűnik a külvilág? Hihetetlennek tűnik, de ez játszódik le a delfinek esetében is, legalábbis a Dolphins Plus Marine Mammal Responder szakemberei szerint. A floridai Key Largoban videót vetítettek az úszkáló állatok számára, egy ablakon keresztül. Egy 11 példányból álló palckorrú delfin-csapat volt a nézőközönség, akikhez még öt barázdásfogú delfin is csatlakozott. A Zoo Biologyban közzé tett tanulmány számol be a „tesztvetítésekről”, melyek során Sir David Attenborough természetfilmjéből, a Bolygónk, a Föld-ből, illetve a SpongyaBob-mesékből vetítettek részleteket.

via GIPHY

A kutatók a mozizás alatt végig monitorozták az állatok viselkedését – agresszióra (jellegzetes fej- vagy állkapocs mozdulatok), vagy érdeklődésre (áll felemelése, homlok odanyomása az üveghez) utaló jeleket keresvén, esetleg a kettő keverékét, amikor az emlősök buborékokat eregetnek. Kiderült, hogy a legtöbb delfinnek nagyjából mindegy, mi megy a képernyőn, viszont némelyikük nagyobb izgalmat mutatott az iránt, ami látható volt.

via GIPHY

A barázdásfogúak láthatóan kíváncsiabbak voltak arra, mi a műsor. De ugyanannyi ideig kötötte le a tévé mindkét faj figyelmét. A palackorrú hímek jobban rátapadtak a képernyőre, és több buborékot eregettek, illetve az agresszió is jobban jellemezte őket, mint a nőstényeket. Az agresszió a palackorrú hímek esetében is jelentősebb volt.

A feszültség abból jöhetett, hogy fizikailag nem tudtak az állatok érintkezni a tévével, teszi hozzá a Mashable.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.