Érdekes

Hogyan jön a rénszavas a karácsonyhoz?

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.11 | 07:37

A hidegebb éghajlaton élő állat nagyon is valós lény, bár repülni tényleg nem tud.

Rudolph / Youtube
Rudolph / Youtube

Szemben a Télapóval és a manókkal, a karácsonyi ünnepkör patás jószága nagyon is létezik, de nem a betlehemi jászol mellől vonult be a kultúrtörténetbe. A háziasított rénszarvasok szánhúzásra kaphatóak, és hidegben az orruk is ki szokott pirosodni. Az eurázsiai változatra használják a „reindeer” nevet (a Rudolph-dalban is ez a kifejezés szerepel), a „caribou” szót pedig a vadon élő, észak-amerikai rokonaikra értik, amelyek gyorsabbak, testesebbek és nagyobb területeket is járnak be.)

Caribou /Youtube
Caribou /Youtube

Érdemes tudni róluk, hogy a többi szarvas fajtához képest, itt a hím és a nőstény is komoly agancsot viselhet, az év különböző szakaszaiban.

A bikák pont novemberre vesztik el fejdíszüket, tehát a Mikulás szánhúzói csakis nőneműek lehetnének.

Az orr-pirosság, ahogy nálunk, embereknél is jelentkezik, úgy ezeknél az állatoknál is előfordul, extrém hideg idején: a kapillárisok megtelnek vérrel, hogy melegen tartsák az élelmet kereső jószágot.

Nagyjából kétezer éve háziasították a mi kontinensünkön őseiket, de Kínából is származnak erre utaló csont-leletek. Mára csak a lappföldi sápmi nép és pár kanadai törzs támaszkodik a csökkenő számú szarvasokra, mint erőforrásra.

1821-ben, egy new yorki író, William Gilley adott ki egy gyerekkönyvet, ahol legelőször szerepel együtt a Mikulás rénszarvasokkal.

Öreg Mikulást nagy örömében,

rénszarvasai vezetik a fagyos éjen.

Később további versekben is felbukkant a patásokkal utazó szakállas télapó, majd a Macy’s vállalat 1926-ban, egy húsipari üzletemberrel együttműködve ábrázolta karácsonyi reklámként a szarvasos szánt a piros ruhás apóval. Carl Lomen egyébként rénszarvashúst árusított szerte Alaszkában.

23 évvel később egy színező könyv is megjelent, melyet Robert L. May jegyez, aki a négyéves lányával együtt írta a történet vázlatát. May főnökének nem tetszett a piros, fényes orr, szerinte ez inkább a részegek védjegye. Denver Gillen megrajzolta, majd az első évben 2,4 millió példányt adtak el a füzetből.

A dalra kicsit tovább kellett várni. May sógora, a rádiós Johnny Marks írta meg, majd Harry Brannon énekelte fel 1948-ban – idézi fel a Today I Found Out.

A legenda azóta is megállíthatatlan:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.