Érdekes

Honnan is indult a karácsonyfa hagyománya?

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.24 | 10:32

Karácsonyfát nem túl régen, nagyjából csupán 500 éve állítunk, holott már a kelták és az ókori egyiptomiak is ünnepeltek örökzölddel az év ezen szakában.

Az örökzöldek mindig is a téli ünnepekhez tartoztak, már a kereszténység előtti időkben is. Az európai pogányok fenyőágakkal díszítették otthonaikat, hogy a zöldekkel felderítsék a lelküket a hosszú, sötét téli időszak alatt. Az ókori egyiptomiak pálmaágakkal díszítették a templomaikat Ré isten tiszteletére, a rómaiak pedig örökzöld koszorúkat fontak szaturnália ünnepén. Tehát az ötlet, hogy örökzöldet viszünk az otthonainkba, nem új keletű, a termékenység és az új élet szimbóluma az év legsötétebb, legnehezebb óráiban.

De hogy egy pogány hagyomány miképp vált a kereszténység egyik legfontosabb szimbólumává, gyakorlatilag máig talány. A legenda szerint először Luther Márton, a reformáció szellemi atyja állított karácsonyfát a gyermekei számára, amit gyümölccsel, dióval és papírvirágokkal ékesített. Az bizonyos, hogy elsőként Németországban vitték be a keresztények karácsonykor az örökzöldet a házba Jézus születésének éjszakáján.

Ez az új szokás eleinte természetesen az európai királyi udvarokban vált divatossá, majd a nemesség, végül a polgárok körében, majd feltehetően német kivándorlók közvetítésével jutott el a világ legtávolabbi szegletébe is. Lassanként gyertyák is kerültek a fákra, a fény az eljövendő új évet és az új reményeket szimbolizálja, az üvegdíszek pedig csak az 1880-as évektől kezdve jelentek meg.

A fára aggatott szaloncukor pedig tipikus magyar hagyomány.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.