Uncategorized

Újabb példányt öltünk meg a világ legritkább bálnái közül – kép

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.03.01 | 19:18

Az északi simabálna hím legalább négy hónapon át szenvedett egy lenyelt halászzsineg miatt.

A dél-karolinai Myrtle Beachtől 25 kilométerre, a tengeren holtan talált 11 éves hím bálna legalább négy hónapig vergődött egy halászzsineggel. Az állatot elsőként októberben látták Nantucket partjai mentén a szájából kilógó és a teste mentén végig futó halászeszközzel. A szerencsétlenül járt északi simabálnát február közepén Florida partvidékén észlelték. Akkor az amerikai tengeri halászati szolgálat mentőcsapatot küldött a helyszínre, de

nem sikerült megszabadítani az állatot a zsinórtól.

A bálna legyengült állapotban, február 18-án, Florida partjainál

Ez a harmadik simabálna, amelyet holtan találtak a jelenlegi ellési szezon novemberi kezdete óta az Egyesült Államok keleti partvidékének déli részén. Biológusok szerint az északi simabálnából már nagyon kevés, körülbelül négyszáz példány él a Földön. Minden egyes példány elvesztése súlyosan visszaveti a faj kihalástól való megmentésére tett erőfeszítéseket.

Természetvédők a bálna faj kipusztulásától tartanak,

mivel évről évre több állat pusztul el, mint ahány születik. Szerencsére az idei, április közepéig tartó szezonban eddig 15 újszülött bálnaborjút észleltek a légi megfigyelők, ami több, mint bármikor 2015 óta. Az északi simabálnák novembertől áprilisig az Atlanti-óceán jéghideg északi részéről a melegebb észak-floridai vizekre vonulnak világra hozni utódaikat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló