Utazás

Szökőár fenyegeti a Földközi-tenger partját – Riadót fújtak Spanyolországban

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.06 | 19:33

A következő 30 évben pusztító szökőárra kell számítani – kongatták meg szakértők a vészharangot. A veszélyzóna a Földközi-tenger partjainál van.

A Földközi-tengert pusztító szökőár sújthatja a következő 30 évben, figyelmeztet az UNESCO Kormányközi Oceanográfiai Bizottsága (NOB). A veszélyzóna az Alborán-tenger alatti Averroes-törés, amely egy földrengés esetén akár hatméteres hullámokat okozhat, melyek 21 percen belül elérhetik Spanyolország partjait.

szökőár
Szökőár fenyegeti Spanyolországot/Fotó: 123rf.com

Míg a mediterrán cunami nem feltétlenül lesz olyan pusztító, mint a 2004-es indiai-óceáni vagy a 2011-es japán katasztrófa, de így is jelentős károkat okozhat – írja a euronews.com. A szakértők egy-két méteres hullámokra számítanak, amelyek áradásokban, strandok, kikötők és utcák pusztulásában nyilvánulhatnak meg.

A cunami gyorsan érkezhet: egy földrengés Málagánál 21-35 percen belül szökőárt indítana el a parton, míg Algéria közelében bekövetkező rengés egy óra 15 perc alatt kelne át a tengeren.

Spanyolország már rendelkezik szökőárveszély elleni polgári védelmi tervvel, amely korai figyelmeztető rendszert és a hatóságok számára összehangolt válaszlépési tervet foglal magában. Cádiz városa, amelyet a NOB a szökőár valószínű célpontjának tart, már tartott kiürítési gyakorlatokat.

A NOB 100%-os bizonyossággal figyelmeztet a szökőárra, de a valószínűsége, hogy az a következő 50 évben bekövetkezik, mindössze csak 10%. Azonban a szakértők hangsúlyozzák, hogy a felkészülés kulcsfontosságú a katasztrófa súlyosságának lecsökkentéséhez.

A mediterrán cunami potenciális veszélye arra emlékeztet, hogy a természeti katasztrófákra való felkészülés elengedhetetlen a lakosság biztonsága érdekében. A korai figyelmeztető rendszerek, a kiürítési tervek és a lakosság tudatossága mind kulcsfontosságúak a pusztítás mértékének minimalizálásában.

„Nem számítunk 20 méteres hullámokra, mint Japánban, Chilében vagy Szumátrán, hanem inkább egy-két méteres hullámokra”

– mondta Héléne Hébert, a franciaországi d’ALerte Tsunami központ nemzetközi koordinátora.

„Ami rendkívül veszélyes, az nemcsak a szökőárak magassága, hanem a víz áramlása és az áradások, amelyek károkat okozhatnak a strandokban, kikötőkben és utcákban. Ha egy kis kikötőről van szó, és a vízpart nagyon alacsony, a cunami árulkodóbb is lehet.”

Pascal Roudil, a CENALT műszaki koordinátora az év elején azt mondta: „Elég gyorsan megérkezhetnek a cunamik… bár a szökőáraink nem olyan nagyok, mint a Csendes-óceánon, nincs szükség 30 méter magas hullámokra, hogy károkat és sérüléseket okozzanak. Már az 50 cm is veszélyes lehet az úszókra”

– tette hozzá.

Itt pedig 2004-es pusztító thaiföldi szökőárról nézhetsz meg egy brutális videót:

 

(via)

Itt megtudhatod, mekkora bírsággal sújtja a spanyol tengerparti város azokat, akik a tengerbe vizelnek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló