Uncategorized

Bebizonyosodott: foghúzás miatt kapott agyvérzést a beteg

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.27 | 17:48

Szerencsére ritka a hasonló eset, de genetikai hajlama bárkinek lehet rá.

Egy egyszerű foghúzás súlyos következményekkel járt egy ausztrál férfi számára, aki a sürgősségi osztályon kötött ki. A hatvan év körüli páciens hányingerrel, szédüléssel és eltorzult látással küzdött a beavatkozást követően. Később egy ritka rendellenességgel diagnosztizálták, ami az agyban lévő erek elsorvadását okozza.

Bár a szakemberek nem tudták egyértelműen kapcsolatba hozni a vérzést és a fogászati beavatkozást, egy friss esettanulmány szerzői feltételezik, hogy a vérnyomás hirtelen emelkedése lehetett a probléma kiváltó oka, melyet az orvosi szaknyelv intracerebrális vérzésnek nevez.

A beteg vérnyomása még a foghúzást követően, a sürgősségi osztályon is magas maradt. A CT-vizsgálat kimutatta, hogy egy kis vérzés nyomást gyakorol az agy bal alsó felében lévő szövetekre. Az MRI részletezte az érintett agyszövet területeit és típusait, kiderítve, hogy a fehérállomány-betegség nevű állapot áll a háttérben. Ez egy ritka genetikai rendellenesség, mely az agyat tápláló kis ereket érinti.

A diagnózis kiemelt fontosságú volt, és a kutatások alapján egy mutálódott gén, a NOTCH3, okozhatta a problémát. A beteg hosszú távú aszpirinkúrát kapott a vérnyomás szabályozásához.

Az eset tanulságos, mivel az orvosi szakirodalom mindössze négy hasonló esetről számol be, ahol fogászati beavatkozás során intracerebrális vérzés következett be.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.