Üzlet

Mutatunk egy kávézót, ahol minden ingyen van

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.18 | 07:15

A Ziferblat kávézókban bármennyit lehet fogyasztani, minden ingyen van. Egyet kivéve. Az idő, mert az bizony pénz!

A Ziferblat nevű kávézólánc anti-café koncepciója egyszerű: korlátlan étel és italfogyasztás van, fizetni az odabenn eltöltött percekért kell. Illetve elvárják tőlünk, hogy elmosogassunk magunk után, de ez alap azok után, hogy akár össze is üthetünk magunknak bármit a konyhában.

Pl. így, ahogy a férfi a sarokban:

From Russia with love

A kávézó neve a Zifferblatt (németül és oroszul: számlap) szóból jött, és egy orosz fiatalember, Ivan Mitin fejéből pattant ki az ötlet. Az első Ziferblat Moszkvában nyílt 2011-ben, és mi sem mutatja jobban a koncepció sikerét, mint hogy azóta van már belőle Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Rosztov-na-Donuban, de az ukrajnai Kijevben, a szlovéniai Ljubljanában is, illetve Nagy-Britanniába is eljutott. Manchesterben, Liverpoolban és természetesen Londonban is be lehet térni egy-egy Ziferblatba.

„A Ziferblat alapgondolata nemcsak a szokatlan fizetési rendszer, hanem annak az igénye, hogy egy olyan teret hozzunk létre, ami olyan kellemes, mintha csak otthon lennénk” –mondja Mitin, a tulaj – „ahol kényelmesen lehet dolgozni is, ha úgy adódik, de lazulni is, ahol jó érzés találkozni a barátainkkal. A Ziferblat egyik jellegzetessége, hogy a vendégek a maguk urai lehetnek itt, ha akarnak, részei lehetnek a kávézói folyamatnak, bemehetnek a konyhába, készíthetnek ételt vagy italt maguknak, programokat is szervezhetnek ide. Az emberek nem a fogyasztásért fizetnek, hanem a helyért és az itt eltöltött időért. Az egész a részvételről szól.”

Mi szívesen lógnánk ilyen helyen, ha lenne kishazánkban. Valaki?

A ljubljanai Ziferblat
A ljubljanai Ziferblat

Címlapi kép: facebook.com/ZiferblatLjubljana


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló