Üzlet

Több mint 120 ezer euróért kelt el Marx Tőkéjének francia kiadói szerződése

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.13 | 19:18

Nagyon sokat ért ez a dokumentum.

Több mint 120 ezer euróért (39 millió forintért) kelt el egy párizsi aukciósház árverésén az a szerződés, amelyet Karl Marx írt alá Tőke című kötet francia kiadásáról.

A dokumentum árát előzetesen 20-25 ezer euróban (6,5-8 millió forintban) állapították meg az Ader Nordmann árverési ház szakértői – írta a francia BMF csatorna portálja. A szerződést Marx 1872-ben írta alá francia kiadójával, Maurice Lachatre-ral. Az iratban Marx leszögezi, hogy a könyvet olyan “formátumban és áron kell forgalomba hozni, hogy azok is hozzájuthassanak, akiknek a legkevesebb is számít”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreas Deffner (@abenteuer_griechenland) on

Az aukciósház szerdai közleménye szerint az árverésen Marx 19 kézzel írt levelére és Friedrich Engels két kézírásos levelére is lehetett licitálni. A zömmel 1872-ből származó levelek egyenkénti becsült ára  2500-30 ezer euró (806 ezer-9,6 millió forint) volt, de végül 32 ezer-160 ezer euró (10-51,6 millió forint) közötti áron találtak gazdára. A levelek tanúsítják, hogy a Tőke első fejezetét, amely később a marxizmus alaptézisévé vált, teljes egészében Marx fordította franciára – hangsúlyozta Thierry Bodin, kézirat- és aláírásszakértő. Hozzáfűzte: a történelmi dokumentumokat Lachatre örökösei őrizték meg.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló