Adózás

Felére csökkenhet a holland király bére az új adórendszer miatt

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.19 | 17:38

Vilmos Sándor és királyi családja a jövőben ugyanúgy jövedelemadót fizetne, mint bármely más holland állampolgár.

Vilmos Sándor, Hollandia királya hamarosan elveszítheti éves fizetése csaknem felét. A holland parlament új adótörvényt tervez, megadóztatva a királyi család jövedelmét is. A holland alkotmány szerint Vilmos Sándor királynak és családjának

nem kell adót fizetnie az éves juttatás után,

amit uralkodói feladataik ellátásáért kapnak, sőt akár az örökségük és személyes vagyonuk után is mentesülhetnek az adófizetés alól. Most három párt olyan indítványt nyújtott be, amely visszavonná a monarchia juttatása után járó adómentességet. Az indítvány a holland parlament mindkét házában megkapta a szükséges kétharmados támogatást – írja az Economx.

Fontos, hogy a király is fizessen jövedelemadót.

A tanárok és a rendőrök is ezt teszik, és mindenki hozzájárul a közszolgáltatásokhoz – mondta az egyik indítványozó párt politikusa. Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök, aki korábban ellenezte a királyi család fizetésének megadóztatását, szintén támogatásáról biztosította a javaslatot.

Vilmos Sándor most még mosolyog.

Hollandiában jelenleg is progresszív jövedelemadó-rendszer működik. A 75 518 euró felett keresők adókulcsa 49,5 százalék.

Vilmos Sándor jelenleg évente mintegy 1,1 millió eurót

kap feladatainak ellátásáért, amiből körülbelül 500 ezer eurót kellene adóznia. Máxima királynő 431 ezer eurós juttatást kap, a trónörökös Amália hercegnő 300 ezer euróra lenne jogosult, de ő 2021-ben lemondott a juttatásról. A holland királyi család finanszírozásának teljes költségét 2024-ben 55 millió euróra tervezték, így az egy év alatt 11 százalékkal nőtt.

Vilmos Sándor holland király megbánta, hogy elment nyaralni Görögországba


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló