Adózás

Főként ezeket a vállalkozókat vizsgálja idén az adóhatóság

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.13 | 09:48

A NAV adóellenőrzés elsősorban a katázókat, taxisokat, futárokat és kereskedőket vizsgálja idén.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén kiemelten figyeli a katásokat, a webáruházakat, az őrző-védő cégeket, a nemzetközi tranzakciókat, valamint a legnagyobb személyi jövedelemadó visszaigénylőket is – közölte az EY nemzetközi tanácsadó cég. A NAV  2022-es adóellenőrzés terve értelmében a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál. Ezért vizsgálják egyebek mellett a webáruházakat, a gépjármű-kereskedőket, az ingatlanközvetítőket, a vendéglátóhelyeket, a futárokat és a taxisokat.

Emellett kockázatelemzésen alapuló ellenőrzések célozzák

a nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartások feltárását is. Ez elsősorban a vagyonvédelemmel, munkaerő kölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó cégeket érinti. A NAV a kiemelt adózókra és a határon átnyúló ügyletek ellenőrzésére is odafigyel. Új elem a személyi jövedelemadó-visszaigénylések és visszatérítések szabályosságának vizsgálata, elsősorban a kedvezményezetteknél az önkéntes jogkövetés támogatásának érdekében.

Láttad már a legújabb videónkat? Ha nem akkor nézz bele, biztosan tudunk pár hasznos tippel szolgálni!

Tovább folytatódik a katások kiemelt vizsgálata is.

Ennek elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők. Bajusz Dániel, az EY adóperes jogásza szerint az adóhatóság hatalmas adatbázist hozott létre az elmúlt években. Ennek köszönhetően egyre gyorsabban reagál a gazdasági-társadalmi trendekkel jelentkező adókockázatokra is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló