Befektetés

Micsoda? Már egy panel négyzetmétere is lehet millió felett itthon

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.08 | 14:18

Töretlenül emelkednek az ingatlanárak itthon.

Gyengébb nyár után aktívabb őszi szezont vár az ingatlanpiacon a Duna House elemzése. Az év eleji rekordok után a szomszédos háborús helyzet, a változó kamatkörnyezet és

a kormányzati bejelentések hatására csökken a kereslet.

Mindenét beleölte Korda György, most mégis el kell adnia a házát

Nehezen meghatározható, hogy milyen irányba mozdul majd el az ingatlanpiac a következő negyedévben – jósol Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a közleményben. A lassuló piaci tendenciák mellett nem várható szélsőséges zuhanás.
Az átlagos négyzetméterárak emelkedése országosan jellemző. Az év első felének adatai alapján

vidéki családi házat 330 ezer forintos átlagos négyzetméteráron

lehet venni, míg a fővárosban közel a duplájába kerül egy négyzetméter. Rekordokat döntenek a panellakások is: vidéken átlagosan 443 ezer forintért kelnek el, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot kérnek értük négyzetméterenként. A téglaingatlanok áremelkedésének mértéke visszafogottabb a panelokéhoz képest, azonban az átlagos négyzetméterárak még így is jóval a panelek árszintje felett alakulnak.

Vidéken 532 ezer forintért, míg Budapesten 846 ezer forintért

vásárolhatnak téglaépítésű lakást az érdeklődők. Országosan nőtt a milliós négyzetméterár feletti ingatlanok aránya, az idei első fél évben a Duna House által értékesített ingatlanok 8 százaléka egymillió forint feletti négyzetméteráron kelt el, a tavalyi alig 3 százalékhoz képest. Csak Budapestet vizsgálva ez az érték 22,5 százalék, míg 2021-ben mindössze kevéssel haladta meg a 10 százalékot. Érdekesség, hogy az idén már a

milliós négyzetméteráron értékesített panellakás

Vidéken egyre drágábbak, Budapesten egyre olcsóbbak az ingatlanok

sem elképzelhetetlen, egy 36 négyzetméteres lakás 39 millió forintért cserélt gazdát, a népszerű Újlipótvárosban. A legdrágább ingatlan eddig 860 millióért kelt el, a legkisebb és egyben legalacsonyabb végső áron értékesített ingatlan egy jászberényi hobbitelken álló, 10 négyzetméteres kisház volt, amely 1,1 millió forintért talált gazdára.

A luxusingatlanok közül egy II. kerületi, új építésű,

panorámás, jakuzzis és medencés, háromszintes luxus családi házért csaknem 2,3 millió forintot kaptak a régi tulajdonosai négyzetméterenként. A legtekintélyesebb alapterületű, Duna House által 2022-ben értékesített ingatlan eddig egy 1030 négyzetméteres felújítandó kastély volt, Veszprém megyében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló