Makrogazdaság

A kockák megmentik a világot? Ezért lettek az észtek Európa legmenőbb állama

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.10 | 12:13

Észtország a kilencvenes évek elején szegényebb és elmaradottabb volt a szomszédainál, az ország vezetése viszont belátta, hogy az informatika a jövő. Így lettek digitális ország.

Forrás: Pixabay.com CC0

És nem éppen fejlett országok között volt a legelmaradottabb, a Szovjetunió felbomlása után még a kopott és csóró Litvánia, Fehéroroszország vagy Lettország is jobban állt. Az észtek mégis előztek, mert volt egy tervük.

Az észtek szerint a technológia mindenhol ott van, mindenki számára hozzáférhető. Internet, számítógép, monitorok, laptopok, ezek alapozhatják meg a jólétet, de ez minden országban megvan, és nemcsak Európában. Akkor mi a titok? A lényeget abban látják, hogy a megfelelő szabályozási környezet és törvények is rendelkezésre álljanak a technológiához. Akkor építhetnek rá cégek és startupok, ha egyértelmű, mit és mire lehet használni. Ezzel a gondolattal vágott bele a jövő fontos kormányzati szolgáltatásairól szóló előadásába Toomas Hendrik Ilves, Észtország korábbi miniszterelnöke a Brain Bar Budapesten.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy megtanultam programozni 14 évesen, ami 49 évvel ezelőtt volt. Nem vagyok geek, de nem féltem az IT-től

– mondta Ilves. Szóval a miniszterelnökük is egy botcsinálta fejlesztő volt, még, ha tagadja is, hogy kocka volna. Azt mondják, hogy Mark Zuckerberg is lesz még az Egyesült Államok elnöke, szóval a kockák a mindennapi élet után a politikára is egyre nagyobb hatással vannak.

Amikor pedig Ilves hosszú idő óta az első amerikai észt nagykövetként az USA-ban nézte végig, hogy megjelenik a Mosaic, a világ első webböngészője, érezte, hogy az internet egy olyan terület, ahol az észtek is versenyképesek is lehetnek.

Az ország az összes iskolát felszerelte számítógépekkel és bekötötték az internetet, azzal az indíttatással, hogy valakik csak rájönnek az iskolákban, hogy mire jó ez. Ilves elmondása szerint nagy elégtétel volt, hogy amikor miniszterelnökként startupokat látogatott, akkor sokan mesélték el, hogy az iskolai internetes program indította el őket az úton.

Szerencse volt, hogy a Kazaa fájlmegosztó feltalálói megúszták a börtönt. Hogy

a Skype alapítói megmutatták, hogy Észtországból is lehet startupmilliomossá válni.

A kormány pedig a chipes igazolványok kiadásával folytatta a társadalom digitalizálását, ez az e-állampolgárság. Ezekkel a biztonságos identitást lehetővé tévő eszközökkel szolgáltatásokat lehet igénybe venni, titkosítani lehet, majd erre a rendszerre felépítették a digitális adóbevallást és a digitális gyógyszer recept rendszert is.

Lassan terjednek az igazán nagy újítások

Képzeld el, hogy a gyógyszeredért nem kell minden hónapban elutaznd az orvoshoz, aki semmi mást nem csinál, csak felírja neked az újabb adagot, és erre elmegy a fél napod. Helyette az országos rendszerben a neten fent van, hogy mikor és mennyi gyógyszert írtak fel neked, és az orvos két kattintással mindig újra hitelesíti a havi recepteket. Első hallásra is szuper dolog, de nagyon nehezen szoktak át az emberek, igaz, azóta terjed a jó ötlet, a gyógyszeres rendszert öt éves tárgyalássorozattal sikerült kiterjeszteni Finnországra is. Ilves álmodik arról, hogy az egész EU-ban is működhetnének hasonló rendszerek. Mindezekhez azonban erős és biztonságos digitális identitásszolgáltatásra van szükség, amelyet szerinte a legjobban az állam tud szolgáltatni.

És hogy mit javasol a digitalizáció ekkora híve azoknak, akik ma is hatalomban vannak?

Legyen fogalmuk arról, hogy mi történik a technológiában.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló