Pénzügyek

Anglia megszünteti az aprópénzt

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.19 | 16:45

Egyre kevesebb készpénzzel fizetnek az emberek, a túl sok apró pedig zavaró. Amúgy, aki járt az angoloknál, annak van otthon egy doboza teli egy- és kétpennysekkel, amiket soha többé nem tud elkölteni, mert egyszerűen nem lehet kiválogatni őket a fizetésénél.

Kép: Pixabay.com CC0

Nem kapkodnak el semmit, de elkezdik vizsgálni azt, hogy mennyi értelme lenne megszabadulni a fent említett pénzektől. Jelenleg 2.7 millió ember kizárólag készpénzt használ náluk.

A készpénzhasználat 2006-ban 62 százalék volt, 2016-ban 40 százalék, 2026-ra pedig azt jósolják, hogy mindössze 21 százalékban fizetnek majd készpénzzel az emberek.

Azt már tudják, hogy a legtöbb esetben egyáltalán nem is használják a legkisebb címleteket. Az angol kormány szeretné kikérni a lakosság véleményét is arról, hogy szeretnék-e követni az ausztrál, kanadai és svéd példát, akik szintén kivonták a forgalomból a nagyon kicsi címleteket.

Az 50 fontos se ússza meg

Az Egyesült Királyság kormányügynöksége, a Treasury szerint az 50 fontos ideje is lejárt. A közemberek szinte sose használják, viszont az adócsalók és a pénzmosók nagyon szeretik.

Összességében gazdasági szempontból nem tesz jót a pénz áramlásának, ha túl sok címlet van, és ezek közül néhányat alig használnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló