Pénzügyek

Hogy mi? Nullás euró, Marx képével?

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.21 | 10:54

Szülőföldje ezzel a megfizethetetlen bankjeggyel, plusz sörrel és borral is ünnepli a kommunizmus ősatyját.

Nem bankjegyhamisításról van szó: Rheinland-Pfalz városa ezzel az akcióval emlékezik meg a német település híres szülöttjéről. A kommunista filozófus, Karl Marx vélhetően elismerően csettintene, ha látná ezt a „priceless” pénzt.

A karizmatikus gondolkodó 1818 május 5-én jött világra a városban, melyet akkor még Triernek hívtak. Marx viszonya a fizetőeszközökhöz és a vagyonhoz is elég bonyolult volt: A tőke című könyve élesen támadta a kapitalizmust; művében rávilágított, hogy a munkások kizsákmányolásából halmozódtak fel hatalmas összegek.

Chemnitz – az NDK-s időkben: Karl-Marx-Stadt – egy új sörrel emlékszik meg a munkásmozgalmi időkről: MarxStadter (Marxvárosi) néven hozott forgalomba egy alkoholmárkát. Trierben pedig Karl-Marx bort kortyolgathatnak a nosztalgiázók, ami természetesen vörös!

De korsókról, közlekedési lámpákról és még sárga gumikacsa szuvenírekről is visszaköszön a torzonborz fizimiskájú arc. Az első ötezer darab, nullás papírpénzt a Trier Tourism jelentette meg, és világszerte vitték is, mint a cukrot.

Ausztráliától Dél-Amerikáig körbejártak a bankjegyeink.

büszkélkedik Hans-Albert Becker. Április végéig további húszezer pénz nyomtatását tervezik, melyért darabáron jelképesen három eurót kérnek. A német The Local szerint is egy picit bizarr húzás pont a bizniszellenes Marxon nyerészkedni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló