Pénzügyek

Új divat: adakozást kérni a szülinapodra a Facebookon

Itt van a trend, amely során az emberek jókívánságok helyett inkább azt kérik az ismerőseiktől, hogy adakozzanak egy jótékony szervezetnek.

A funkció nem mindenhol elérhető, de nálunk pont igen, ha láttál már ilyet, valószínűleg tudod is, miről van szó. A felhasználók kiválaszthatnak egy számukra szimpatikus nonprofit szervezetet a szülinapjukon, aminek pénzt gyűjtenek. Meg kell adni a célösszeget, egy határidőt, na meg egy címet és egy leírást a szervezetről.

Kihasználják a hiúságot

A szokásos három gomb(lájk, komment, megosztás) mellé mindössze egy opció került, ez pedig az adakozás. Ezután kell megadni a bankkártyád adatait, ha még nem vásároltál a Facebook piacterén például, és beírni az összeget. Ezen kívül már csak azt kell kiválasztani, hogy látható legyen-e az adakozásod. Amennyiben nyilvánosra állítod, mindenki látja majd a poszt alatt, hogy adakoztál. Magyarán éppen azt a magamutogatást fordítja ezúttal jó irányba a Facebook, ami a kihaló állatfajtákkal készített turistaszelfiktől indul. Ki ne szeretné megmenteni az óceánokat, és még inkább, ki ne szeretné, hogy ezt az ismerősei is lássák?

A Facebook maga engedélyezi azokat a szervezeteket, amelyeknek lehet gyűjtést szervezni, de úgy néz ki, hogy nincs túl magasan a léc. Pár száz lájkos templomok is simán bekerülhetnek, ahogy pici sportegyesületek is, ami nem rossz, a kis szervezetek gyakran nehezebben gyűjtenek ösze adományt, mert nincs mögöttük egy profi marketing gépezet, mint a nagyobbaknál. Viszont kíváncsiak lennénk arra, hogy a Facebook milyen eljárást használ a nonprofit egyesületek ellenőrzésére, Honnan tudják biztosan, hogy tényleg egy richmondi templom kapja a pénzt, nem pedig egy terroristacsoport dörzsöli a markát a világ másik felén, hogy lesz pénzük még néhány géppuskára és repeszgránátra? Vagy csak néhány csaló, aki egy régi templom képével akar pénzhez jutni? Elvégre ahogy többször láttuk, amint trend lesz az alapvetően kedves kezdeményezésekből, nem csak a jóemberek kezdik el használni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.