Pénzügyek

A világ eddigi legnagyobb 140 milliós adalopásában gigaper jöhet

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.11 | 09:54

Várhatóan rekordméretű per, vizsgálat igazgatók részvényügyletei után, és egy vicc, ami nem esett le mindenkinek, pedig vicces.

Kép: InvestmentZen | www.investmentzen.com
Kép: InvestmentZen | www.investmentzen.com

Nem fogunk gyorsan megszabadulni az Equifax-ügytől. Az általa kirobbantott vita valószínűleg nem lesz mindig kényelmes a hitelminősítőknek. A 143 millió amerikai – az egyszerűség kedvéért a fél USA – adatainak kiszivárgása óta a következők történtek.

A közösségi médiában kialakult egy vita arról, hogy helyes-e az adatlopásban érintetteket az Equifax ügyfeleinek nevezni. A kérdés azért vetődhet fel, mert a hitelt felvenni kívánók nem a hitelminősítőhöz fordultak, hanem a bankjukhoz. A gordiuszi csomót Matt Blaza kriptográfia professzor vágta át a lenti twitteres megjegyzésével.

Blaze persze nem úszta meg sértetlenül az ügyet. Volt, aki elmagyarázta neki, hogy a gazdaságban való részvétel nem önkéntes választás kérdése.

Khm, voltak azok a részvényeladások

Vitatnivaló így is maradt még. Kiderült, hogy az Equifax három vezetőjének arra is jutott ideje, hogy megszabaduljon a részvényeinek egy részétől. A cég által kiadott nyilatkozat szerint a három vezető nem tudott a biztonsági incidensről. Amennyiben ez igaz, az Equifaxnál későn értesítik a cég pénzügyi vezetőjét, az egyesült államokbeli informatikai vezetőt és a HR vezetőjét.

Az adatlopás híre a vállalaton kívül is elkezdhetett terjedni. Erre utal a CNBC-re gyakorta író bróker Jon Najarian felfedezése, hogy augusztus 21-e után a hagyományosan kis forgalmú papírral őrült módjára kezdtek opciókat kötni.

A nép dühös

A 143 millió rekordot érintő adatlopás bejelentése után rögtön elkezdett összeállni egy nagyobb fajta csoportos per a hitelminősítő ellen. A panaszosok szerint a cég nem tett meg mindent azért, hogy megvédje a nála tárolt adatokat.

Az sem nyugtatott meg senkit, hogy az Equifax gyorsan indított egy olyan weboldalt, ahol ellenőrizni lehet társadalombiztosítási szám alapján, hogy az ember érintett-e az adatlopásban. Gyorsan kiderült, hogy néhány sornyi tesztadatra is azt mondja, hogy az adatokat ellopták.

Emellett az adatellenőrző oldal felhasználási feltételei kizárják, hogy az azt használók csoportos perben vegyenek részt. Ez ugyan a mostani adatvesztésre nem igaz a Snopes álhírvadász oldal szerint, de az interneten úgy terjedt el, hogy az Equifax ezzel akarja foglyul ejteni a nem elég szemfüles sértetteket.

Ez a big data vége?

Valójában korai még arról beszélni, hogy pontosan mik lesznek az Equifax-ügy következményei. A tőzsde nem tűnik nyugtalannak, a bejelentés után nagyjából tizenöt százalékot esett az árfolyam, de azóta stabilan tartja magát.

A nagyobb képpel foglalkozók már felvetették azt is, hogy az adatvesztések egyre nagyobbak lesznek. Az big data elemzések miatt épülő nagy adatbázisok miatt pedig ez a trend kitartóan folytatódik a jövőben is. Az amerikai Federal Trade Commission már 2014-ben nagyobb átláthatóságot és a felelősségi viszonyok tisztázását kérte egy jelentésben az adatbrókerektől. A problémát valóban megoldó szabályozás viszont még várat magára. Temetni korai a big data ipart, de csodálkozni sem ér majd a következő nagy adatlopás alkalmával.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.