Pénzügyek

Jó hír: a fiatalok már nem akarnak környezetszennyező cégekbe befektetni, figyelnek és tudatosak

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.05 | 10:13

Az y-generációsokkal és az utánuk következő z-sekkel kapcsolatban gyakran hangzik el, hogy ők már a cégek társadalmi, környezeti hatásait figyelembe véve fektetik be a pénzüket. A Swell Investing felmérése szerint a fenti vélemény azonban csak félig igaz.

Nagymama, milyen a tonhalgyilkos szénbányás részvényeid hozama? (Forrás: Paul Brou / CC-BY)

A Swell kérdésére válaszolók 54 százaléka azt mondta, hogy egyelőre nem fektet be társadalomtudatosan. Igaz, ők azt is mondták, hogy a jövőben tervezik úgy elhelyezni a pénzüket, hogy az a világ javításán dolgozzon.

Ha az y-generációsok tartják a szavukat, akkor középtávon nagyon jó lesz dán szélenergiacégnek vagy épp Teslának lenni.

Kevesebb, aki már most is figyel rá

Egy kisebb hányad, 27 százalék válaszolta azt, hogy már most is úgy helyezi el a pénzét, hogy az jó ügyeket szolgáljon. A fennmaradó hányad viszont nem érdeklődik az ilyesfajta befektetési formák iránt. Tovább módosít a képen, hogy a tudatos befektetők közel fele (49 százalék) nem tud megnevezni három olyan céget, amelyben pénze van.

A felmérés hátránya, hogy kis mintán készült. 2200 amerikai felnőtt megkérdezésével zajlott, és közülük csak 436 esett bele az y-generációs korkategóriába. Arra viszont elegendők az adatok, hogy a társadalomtudatos befektetési módokon dolgozó startupok fellélegezzenek és az adatokat beírják a befektetést kérő diasoraikba. Persze nyilván nem csak fiatalokat kellett a vizsgálathoz megkérdezni, hiszen muszáj látni azt is, hogy más generációk mennyire tartják fontosnak a fiatalokhoz képest ezt a befektetési szempontot.

Az új befektetési mód elterjedéséhez azonban nagyobb átláthatóságra van szükség. Illetve a tudatos befektetési cégeknek arról is meg kell győzniük az érdeklődőket, hogy a világ megjavítása legalább annyira jó hozammal jár, mint a lerombolása teszi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló