Pénzügyek

Káoszba fulladt a készpénzreform Indiában

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.18 | 06:45

Gyanús lehet, hogy egy pénzügyi reform nem sült el jól, ha az emberek a cserekereskedelemhez térnek vissza. Indiában pont ez a helyzet, pedig eredetileg nem volt rossz az ötlet.

A Indian woman poses with new 2000 rupee notes, her Aadhaar ID card and a finger inked with indelible ink after exchanging withdrawn 500 and 1000 rupee banknotes at a bank in Chennai on November 17, 2016. India is to use indelible ink to prevent people from exchanging old notes more than once, the government said November 15, a week after the withdrawal of high-value banknotes from circulation in a crackdown on "black money". / AFP PHOTO / ARUN SANKAR
A nő ujját azért festették meg tintával, nehogy többször álljon sorba pénzt váltani (forrás: AFP PHOTO/ARUN SANKAR)

Minden azzal kezdődött, hogy a Narnedra Modi vezette kormányt zavarni kezdte, hogy túl sok indiai tart otthon nagyobb összegű bevallatlan, adózatlan készpénzt. Vagy legalábbis ezzel magyarázták a nagy címletű 500 és 1000 rúpiás bankjegyek bevonását – írja a Los Angeles Times. Ezeknek körülbelül két- és négyezer forint a értékük, tehát nem arról van szó, hogy a ritka és megcsodálandó 500 euróshoz hasonló bankjegytől szabadultak meg, amivel tényleg csak hiphop klipben lehet menőzni vagy csuklóhoz bilincselt táskában lehet csempészni.

Bankautomata? Szorri, az se lesz jó!

A kormány kiadott egy új, 2000 rúpiás bankjegyet is, amivel több apró probléma van. Az egyik, hogy a címlet túl nagy, a legtöbb bolt nem rendelkezik kellő mennyiségű váltópénzzel, így a gyakorlatban nem lehet használni. Kinézik vele az embert a boltból, mintha húszezressel próbálna kifizetni egy turbórágót.

An Indian army soldier withdraws money at the front of a queue from an ATM in Amritsar on November 17, 2016. Long queues formed outside banks in India since the government's shock decision to withdraw the two largest denomination notes from circulation. / AFP PHOTO / NARINDER NANU
Elég komoly mutatvány mostanában pénzt felvenni az automatából (forrás: AFP PHOTO/NARINDER NANU)

Van új 500 rúpiás is, ami a fenti helyzetet megoldaná, a régi pénz újra való cseréjével pedig előkerülnének a rejtett vagyonok is. Mivel azonban az új 500-as más méretű, ezért a bankautomatákat át kell állítani a kezelésére. Forgalomban maradt a százrúpiás, de el lehet képzelni, hogy mekkora buli mindent egy nagyjából ötszáz forint értékű pénzzel rendezni.

Munkába se jutnak el az emberek

A bankautomatáknál és a postahivataloknál, ahol a régi pénzt újra lehetne váltani, sorok állnak. A bankkártyákat nem érinti a kormány reformtevékenysége, de az indiai alapvetően még mindig készpénzes társadalom. A lakosságnak csak fele rendelkezik bankszámlával. Aki most nyit egyet, és legfeljebb 3600 dollár értékű pénzt fizet be, attól nem kérdezik, honnan van. Hogy ne lehessen többször fordulni, bevált módszerrel megfestik a kliensek egyik ujját.

An Indian man holds up money to be exchanged as people wait in a queue to deposit and exchange 500 and 1000 rupee notes outside a bank in Amritsar on November 16, 2016. Long queues formed outside banks in India since the government's shock decision to withdraw the two largest denomination notes from circulation. / AFP PHOTO / NARINDER NANU
Régi 500 és 1000 rúpiások kötegével várakozik egy férfi egy bank előtt (forrás: AFP PHOTO/NARINDER NANU)

A cserekereskedelem – a boltban bankkártyával megvett termékeknek megnőtt a becsülete – mellett aggasztóbb következményei is vannak a készpénzhiánynak. Csökkent a forgalma a kisebb üzleteknek, a pechesebb munkások nem tudnak bejutni a munkahelyükre, mert nincs mivel fizetni a buszjegyért. Ráadásul a helyzetet elszenvedő indiaiaknak nem is nagyon van bíznivalójuk abban, hogy a kormány pénzügyi hackje eléri a célját.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.