Pénzügyek

Botrány Nagy-Britanniában: nem elég vegán az új ötfontos

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.29 | 19:30

Elenyésző mennyiségben, de állati faggyút is tartalmaz az ötfontos polimer bankjegy. Már követelik a bevonását a harcos vegánok.

Magára haragította a vegánokat és vegetariánusokat a Bank of England. A jegybank egy twitteres kérdésre válaszolva árulta el, hogy az új, plasztik ötfontos bankjegy készítésénél faggyúból származó anyagokat is felhasználnak.

A The Independent szerint már el is indult a petíció az új ötfontosok kivonására. Ha sikerre jut a kezdeményezés, akkor az ötfontos a legrövidebb életű bankjegyek egyike lehet, mert csak idén szeptemberben került forgalomba. Mostanra több, mint ötezer aláírás gyűlt össze az alig egynapos petíción.

Az új ötfontos történetében ráadásul nem ez az első botrány. Korábban a pénzt már támadták amiatt, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem egy nő – Elizabeth Fry, a börtönök angyala – került rá, hanem Winston Churchill. Így egyetlen brit bankjegyen sem található női portré – már ha a királynő mindenhol jelen lévő arcképétől eltekintünk. Ez a botrány végül akkor ült el, amikor a Bank of England kihirdette, hogy a 2017. nyarán kiadandó új tízfontoson Jane Austen fog szerepelni.

öt font

Mindig a zsírral van baj

A briteknek komoly tapasztalata is lehetne az állati zsírok okozta problémákban. Az 1857-es szipojlázadást kirobbantó ok állítólag az volt, hogy az indiai katonák olyan lőporpatront kaptak az Enfield karabélyukhoz, amelyet az időjárás ellen faggyúval kezeltek. A patront használat előtt ki kellett harapni. A szipojok között gyorsan elterjed, hogy a vízhatlanításhoz sertés és marhafaggyút is használtak, ami mind a muszlim, mind a hindu katonákat felháborította.

Indiai oldalról sokkal több áldozatot követelt a lázadás
Indiai oldalról sokkal több áldozatot követelt a lázadás

A lázadás kialakulásához természetesen az is kellett, hogy a világ első gonosz multija, a Brit Kelet Indiai Társaság adminisztrációja és a helyi katonák között állandó volt a feszültség. A szipojlázadáshoz több helyen csatlakoztak, de a britek végül egy évvel a kitörése után vérbefojtották a lázadást. Az egyetlen látványos következménye az volt, hogy a Kelet Indiai Társaság uralmának vége lett, a királynő által kinevezett alkirály került India élére.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló