Pénzügyek

Családi pótlék: csak annak duplázzák meg, aki igazoltan dolgozik?

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.28 | 10:48

Élénk vita zajlik arról, mi legyen a mára már brutálisan elinflálódott családi pótlék sorsa.

Már régóta téma, hogy emelkedjen

2008- óta érdemben nem változott a családi pótlék összege, a leguniverzálisabb családtámogatás már elinflálódott. Ezt az állapotot egy korábbi kutatás is alátámasztotta, amely szerint a lakosság közel 90 százaléka úgy véli, ideje lenne legalább megduplázni a családi pótlékot. Az infláció hatására az évek során az összeg reálértéke folyamatosan csökkent, ezért rendszeresen felmerül a szükségessége a növelésnek.

A 2020-as évben a koronavírussal összefüggésben az Esély Labor Egyesület kampányt indított a családi pótlék megduplázása érdekében, hangsúlyozva, hogy a járványhelyzet miatt az életszínvonal további csökkenése mellett a családi pótlék reálértéke is drasztikusan leértékelődött az elmúlt 12 év során. Az akció célja volt az aláírások gyűjtése a kezdeményezés támogatására.

Vanda ki szerint a duplázás már túlzás

Az Economx megbízásából készült Pulzus-kutatás most további kérdésekkel keresi a válaszokat, kitérve arra, hogy a családi pótlékot kössék-e a munkavégzéshez, vagy minden jogosultnak járjon-e alanyi jogon. A kutatás eredményei alapján az derült ki, hogy az emberek többsége egyetért a családi pótlék összegének növelése iránt, de megoszlanak a vélemények abban, hogy milyen mértékű emelés lenne igazságos.

A megkérdezettek 44 százaléka úgy véli, hogy még a családi pótlék megduplázása is kevés lenne ahhoz, hogy lépést tartsa a gyermeknevelés mai költségeivel. Egy másik jelentős réteg, a válaszadók 31 százaléka támogatja a megduplázást, míg mindössze 12 százalék véli úgy, hogy ez túlzás lenne.

Jöhet a dupla összeg, de csak a munkavállalóknak

A Pulzus-kutatás további érdekességet is feltár: azt vizsgálja, hogy mi lenne, ha csak azoknak a családoknak járna meg a dupla családi pótlék, ahol az egyik vagy mindkét szülő dolgozik. Az eredmények szerint a megkérdezettek fele támogatná, hogy minden jogosultnak járjon a dupla családi pótlék, függetlenül attól, hogy dolgozik-e vagy sem. A válaszadók 42 százaléka azt preferálja, hogy csak azok részesüljenek a megduplázott összegben, akik munkát vállalnak. 8 százalék nem nyilvánított véleményt vagy nem válaszolt.

A nemek, életkorok és iskolai végzettségek tekintetében különbségek mutatkoznak a véleményekben. A nők 58 százaléka támogatja, hogy minden jogosultnak járjon a dupla családi pótlék, míg a férfiaknak csak 40 százaléka osztja ezt a véleményt. Az életkor és az iskolai végzettség alapján is széles skálán mozognak az álláspontok, de érdekes módon az iskolai végzettség nem mutat szignifikáns különbséget a vélemények között.

A településtípusok alapján is érdekes megoszlást tapasztalunk. A válaszok szerint a községek lakói nagyobb arányban támogatják azt az elképzelést, hogy csak a dolgozó szülők részesüljenek a dupla családi pótlékban, míg a fővárosiak és a városokban élők közt alacsonyabb ez az arány.

Mindezek alapján a családi pótlék kérdése továbbra is aktuális és vitatott téma, ahol a társadalom különböző csoportjai eltérő véleményeket fogalmaznak meg a támogatások elosztásával kapcsolatban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.