Vállalatok

A Google robotja ipari mennyiségű szúnyogot tenyészt, méghozzá a Zika vírus ellen

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.18 | 07:21

Kutyaharapást szőrivel, azaz itt szúnyogcsípés ellen szúnyogot vetnek be.

A Science Alert számol be arról, hogy a Verily húszmillió módosított moszkitót eresztett már szélnek mostanában a kaliforniai Fresno környékén. A hímnemű egyedekből álló állatsereget előzőleg egy természetes baktériummal való kezelésnek vetették alá, mely szaporodásra képtelenné teszi a szúnyogokat.

A Google leányvállalata, az Alphabet egy olyan robotot épített, amely hetente nagyjából egymillió moszkitót nevel fel, egy automatizált laborban.

A Wolbachia bacilussal kezelt, hímnemű rovarok egy külön erre a célra készített gépezet és algoritmus bevetésével jönnek létre. Ezek a fiú moszkitók embert nem csípnek meg, és ha a szabadban lévő nőstényekkel párosodnak, akkor a közös petéik életképtelenek lesznek.

Linus Upson, a Verily vezető mérnöke szerint

Ha segítani akarunk az emberiségen, akkor képeseknek kell lennünk rengeteg szúnyog előállítására. Eljuttatni őket oda, ahová szükséges, és mindezt a lehető legolcsóbban megoldani. Még eltérő környezeti tényezők közé is.

Idén Ausztráliában terveznek hasonló akciót, ahol szintén a módosított rovaroké volna a főszerep, melyek másfajta élőlényekre nézve teljességgel ártalmatlanok. A zika és a dengue láz kórokozóival szemben viszont hatékonyak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Meghalt Elvis Presley lánya
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 13.