Vállalatok

Mutatjuk a NASA tervét a Hold kolonizálására

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.30 | 18:53
  • trendindex: 4

Az első lépést már meg is tették, mégpedig kiválasztottak kilenc vállalatot, akiket megbíznak egy olyan űrhajó megépítésével, ami képes leszállni a Hold felszínére.

Kép: Pixabay

A vállalatok közt nincs ott Elon Musk SpaceX-sze, se Jeff Bezos Blue Origin nevű vállalata. Tehát az igazán nagy űrutazással foglalkozó vállalatokat kihagyták a buliból. Viszont akik bekerültek, azok most elkezdhetnek dolgozni egy kicsi űrhajón, ami leszállhat a Holdra.

Fontos, hogy képes legyen legalább tízkilónyi tudományos eszközt felvinni, amivel tovább vizsgálhatják a Hold felszínét, mielőtt beteljesítik a hosszútávú céljukat, ami nem más, mint a folyamatos emberi jelenlét a Holdon. Emellett a Holdon való kutakodás hozzájárul ahhoz is, hogy többet megtudjunk a Naprendszerünk születéséről.

Arra is kíváncsiak, hogy milyen bányászható nyersanyagok vannak a Holdon, állítólag van ott jég is, amiből üzemanyagot lehetne készíteni, na meg később is hasznos lenne, amikor már emberek lesznek ott.

Habár a részletek még ködösek, azt tervezik, hogy a következő évtizedben összeraknak egy űrállomást, amit Hold körüli pályára állítanak majd. Ez megkönnyíti a Föld és a Hold közötti utazgatást, itt áll majd meg az, aki a Holdra megy innen, és visszafele is. Szóval az űrhajók zömének nem kell majd leküzdenie a gravitációt, erre ott lesznek a célgépek.

A kilenc vállalat: Lockheed Martin, Astrobotic, Moon Express, Masten Space Systems, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines, Orbit Beyond. Ők vesznek részt a programban, bár a NASA nem biztos benne, hogy mind sikerrel járnak majd.

Szeretnénk, hogy mind sikeresek legyenek, de nem biztos, hogy mindenkinek összejön. De nem is baj, egy kudarcból is sokat lehet tanulni.

Ezzel a lépéssel jó nagy szelet került a NASA-hoz a kereskedelmi űrutazás tortájából most, hogy az ő kezükbe került kilenc ígéretes vállalat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló