Zene

59. Grammy: a legnagyobb meglepetés, hogy nem volt semmi meglepetés

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.13 | 13:11

Mert az ugye nem meglepetés, hogy ezúttal Adele nyerte magát degeszre, és nem Beyoncé.

Bár minden évben nagy hype előzi meg a Grammy-t, mégsem lehet rá azt mondani, hogy a nagy, átütő eredmények díjkiosztója lenne. A lemezkiadók bulija ez, ahol nem a kreativitást ünneplik, az izgalmat és az érdekességet, hanem a kereskedelmi sikert.  És ez mindent el is mond a Grammyről.

Az 59. Grammy díjkiosztó egyébként így kezdődött:

A bajnokok

Bár a Grammy amerikai, az idei este legnagyobb nyertese mégis két angol lett: Adele és David Bowie. Mindketten 5-5 díjat kaptak, utóbbi persze csupa-csupa posztumuszt, amelyeket a fia vett át.

Adele lenyomta Beyoncét. Övé lett az év albuma, az év vokális popalbuma (ami kicsit értelmezhetetlen kategória, mert nem vokális popalbum nincs), az év dala, az év felvétele és az év szóló előadása is.

A hülyeség nem akadály

A díjkiosztókon mindig van, aki a meghatottságtól olyan bődületesen patetikus hülyeségeket bír elsütni, mint idén Adele, aki a legjobb album díjának átvételekor sírva magasztalta Beyoncé Lemonade című nagylemezét, majd

élete előadójának is nevezte őt, sőt azt is kinyilvánította, hogy a mamája akar lenni,

talán azért, mert annyira bejött neki az édesanyaság? Arról nem beszélve, hogy utána kettétörte a díjat és Beyoncé-nak ajánlotta a felét, mondván, az neki jár. Sőt az egész neki járna. Ezzel talán még Kanye Westet is lekörözte a Beyoncé fényesítésben.

Vesztes nincs, csak kevésbé nyertes

Az este legnagyobb szenzációja persze az ikerterhességébe lassan belecsavarodó Beyoncé lett, aki nagy pocakkal is istennőként viselkedett a színpadon, majd nyert két díjat. Övé lett a másik év albuma, az ún. Best Urban Contemporary Album díja, ami nem tudjuk miért kevesebb, mint a sima albumdíj, meg a legjobb videoklip díját is ő vitte haza.

Viszont a legjobb r&b lemez díját nem ő nyerte, hanem a testvére, Solange, vagyis a szobrocska a családban marad.

És azért vesztes mégiscsak volt egy: Rihanna. A hét jelöléséből egyet sem sikerült díjra váltania.

Futottak még

A legjobb új előadó díja és a legjobb rapalbum Chance the Rapperé lett. Elektronikus vonalon a Flume, míg a rockoson pedig a Cage the Elephant örülhetett.

Kínos – nem kínos

Lady Gaga a Metallicával lépett fel, de elég idétlen volt a rockmaca szerepében. Rá kéne végre döbbennie, hogy ő sem ért mindenhez. Úgy ugrált és vonaglott a metálistenek között, mint aki félórával korábban nézett meg egy oktatóvideót a metálos színpadi viselkedésről. De nem is ez volt a legkínosabb, hanem szegény James Hetfield mikrofonja, ami nem szólt. Egy ilyen volumenű eseményen ez már nem is ciki, hanem egyenesen főbűn.

A legmenőbb Bruno Mars volt, aki letolt egy Prince feldolgozást, a Let’s Go Crazy-t, tökéletesen megidézve a tavaly elhunyt muzsikus szellemét.

Végül valaki legyen olyan szíves és magyarázza meg ezt nekünk, mert mi speciel nem értjük:

Cee-lo Green az 59. Grammy díjkiosztón. Fotó: Christopher Polk/Getty Images for NARAS.
Cee-lo Green az 59. Grammy díjkiosztón. Fotó: Christopher Polk/Getty Images for NARAS.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló