Zene

Zenerajongás: hogyan lehet az, hogy sosem unod meg a kedvenc számodat?

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.26 | 06:46

Michigani tudósok a dalokhoz való érzelmi kötődést vizsgálták.

Fotó: Pixabay.com

Egy amerikai kutatás szerint az emberek még akkor is találnak élvezetet egy dalban, ha már az újdonság varázsa és a meglepetés ereje is rég elenyészett. A vizsgálat résztvevőinek nem volt más dolguk, mint hogy több százszor meghallgassák ugyanazt a számot. A legkevesebb ebben az esetben legalább 300 play-gomb lenyomást jelentett, de olyanok is akadtak szép számmal, akik még ennél jóval többször is pörgették a dalt, amellyel mély kapcsolatot ápolnak. Leginkább a keserédes szerzemények tartoztak ez utóbbi kategóriába (szemben a vidám vagy megnyugtató dalokkal), melyek vegyes érzéseket váltottak ki a hallgatóból. A digitális médiafogyasztás (Spotify, YouTube) ráadásul még inkább megkönnyíti a zenei élmény újrázását.

via GIPHY

A Michigani Egyetem munkatársa, Frederick Conrad szerint

Zenehallgatás során az emberben egy olyan fejlődés indul el, mely a személyes, tartalmas kapcsolat kialakulását eredményezi, akár egy szerzeménnyel is. A különleges jelentőséggel bíró dalokhoz akkor is kötődni fogsz, ha már milliószor hallottad őket korábban.

A pszichológiaprofesszor tanulmánya 204 alany kérdőíves válaszain alapul, melyeket még 2013 őszén, online kezdett összegyűjteni. A résztvevőknek a kedvenc dalukról kellett értekezniük: mit tapasztalnak a szám hallgatása közben, milyen érzések keletkeznek bennük, és milyen sűrűn szokták lejátszani ugyanazt a kiválasztott tételt.

via GIPHY

A tíz kategóriába sorolható felvételek többsége pop és rock slágerekből tevődött össze, de konkrét neveket és címeket nem árul el WE Forum. Az alanyok 86 százaléka naponta egyszer, vagy legalábbis egy héten többször be szokta rakni a kedvenc dalát. 43 százalék egészen odáig ment, hogy akár napi háromszor is lenyomta a lejátszás gombot. Hat százalék számolt be arról, hogy alig várja már, hogy felcsendüljön a kedvenc száma.

Egyértelmű, hogy ezek a zenekedvelők nagyon ragaszkodnak a kiválasztott dalukhoz.

Bizonyos részletek kiugróan fontosak az alanyok számára, ezért is kényeztetik újra és újra a fülüket, véli Jason Corey zeneprofesszor is. A tanulmány társszerzője szerint főleg a dallam miatt teszik ki magukat többször az emberek az élménynek, de a ritmus és az ütem is lehet fontos szempont. Mást pedig inkább a szöveg fog meg. Aki úgy érzi, hogy boldoggá teszi a legkedvesebb dala, az valószínűleg a ritmus miatt tapasztalja ezt.

 

Még az is kiderült az amerikaiak kutatása során, hogy minél többször játssza le valaki ugyanazt a dalt, annál nagyobb az esélye, hogy “belül” is hallani fogja.

A zenehallgatók fejében is megszólalhat a dal nagy része, akár a hangszeres, akár a vokális rész is.

összegzi Conrad.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló