Zene

Dalok, amikre igazán jó rettegni

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.04 | 18:15

Biztos neked is van filmes élményed, ami rettegést váltott ki belőled és ami alatt olyan zene szólt, hogy amikor azt ismét meghallod, újraéled a rettegést is. De persze nemcsak emiatt lehet egy szám para.

murder

A Walking Dead 7. évadából híresült el Jim Biano, Petra Haden és a Collapsable Hearts Club Easy Street című száma, ami a 3. részben szólt, és szinte végig.

Dramaturgiai szerepe volt a dalnak, Negan egyik fontos embere, Dwight ezzel próbálta megtörni Darylt.

Méghozzá úgy, hogy az alapvetően vidám és azonnal fülbemászó, ugyanakkor nagyon rövid és rendkívül egyszerű kis dalocska éjjel-nappal szólt Daryl cellájában, méghozzá jó nagy hangerővel, azzal a céllal, hogy ha megtörni nem tudja, akkor legalább az őrületbe taszítsa a nyílpuskás motorost.

A nézőknek meg közben feszült gyomorideget okozott. A Youtube-on létezik egy többórás loop is a dalból, de mi most csak maradjunk az eredeti verziónál, ami egyébként később, a 11. részben visszatér.

703 & 711 Easy Street by The Collapsable Hearts Club ft. Jim Biano & Petra Haden

No copyright infringement intended. All credit for any of the music and/or videos I upload goes to AMC and the writers, producers, music coordinator of The Walking Dead as well as the bands/labels associated with each song uploaded.

A Twin Peaks sem maradhat ki a felsorolásból, mert az maga volt a gyomorideg, és minden rettegés központi tere pedig a vörös szoba, amihez a filmzeneszerző Angelo Badalamenti egy külön számot is írt Dance Of The Dream Man címmel.

Angelo Badalamenti – Dance Of The Dream Man (Instrumental)

Soundtrack from Twin Peaks. All rights reserved to Warner Music Group (WMG)

Erre tudott a furcsán beszélő törpe karakter olyan táncot lejteni, amitől kiverte az egyszeri nézőt a jeges veríték. Amint meghalljuk, már keressük is a törpét.

És ha már David Lynch. 1986-os filmjében, a Kék bársonyban is van egy hideglelős érzést kiváltó szám, pedig eredetileg egészen mást hatást kelt. A filmben két helyen is előkerül Roy Orbison In Dreams című dala, és mind a két esetben végig azt várjuk, mikor robban ki Frank Booth gengsztervezérből (Dennis Hopper) a mindent vérrel elborító őrület…

[ Blue Velvet ] In Dreams by Roy Orbison – Extended Version. (HD)

A candy-colored clown they call the sandman Tiptoes to my room every night And just to sprinkle stardust and to whisper Go to sleep, everything is all right I close my eyes, then I drift away Into the magic night, I softly say A silent prayer like dreamers do Then

Lynch mellett Quentin Tarantino-nál is nagyon fontos szerepet játszik a zene. Már legelső filmjében, a Kutyaszorítóban című alkotásban is van egy emblematikus kínzás-jelenet, amiben Mr. Blonde (Michael Madsen) egy egyszerű rendőrön éli ki perverz vágyait, például egy borotvával lenyiszálja szépen módszeresen a fülét, amitől állítólag az első vetítések egyikén a nagy horror-rendező, Wes Craven rosszul lett. Madsen kínzás közben zenét hallgat, dalol és táncol, mindezt pedig a Stealers Wheel Stuck in the Middle with you című számára teszi.

Reservoir Dogs (1992) – Cop’s Ear Scene – HD 720p

ne znam dal se cujemo…

Azon lehet egyébként vitatkozni, hogy kinek melyik a legfélelmetesebb filmzene, de mi most kommersz módon Alfred Hitchcock Psycho-ját választottuk. Bernard Herrmann vonósokra hangszerelt rettegés opusza még egy könnyed, napfényes tavaszi napon is ránk hozza frászt.

Bernard Herrmann: Psycho – Prelude

Music from the movie Psycho (1960)

A Nine Inch Nails vezére, Trent Reznor igazán súlyos figura, aki sokkoló elektro-indusztriális rockzenéjét gyakran festi alá a sötétség színeivel és ijesztőbbél ijesztőbb képeivel. 1994-ben megjelent Downward Spiral című lemezükön található

March of the Pigst abban a házban vették fel, ahol Charles Manson és baráti köre lemészárolta Polanski filmrendező feleségét, Sharon Tate színésznőt és baráti körét.

Hallgatod és közben képtelen vagy elvonatkoztatni ettől a ténytől, pláne, hogy a szám tényleg olyan, mint egy vériszamos mészárlás aláfestő zenéje.

Nine Inch Nails – March Of The Pigs

Song: March Of The Pigs Album: The Downward Spiral (1994) Artist: Nine Inch Nails

Chris Cunningham videóművész és Aphex Twin elektronikus zenész többször dolgoztak együtt, és kivétel nélkül mindig valami hipersúlyosságot hoztak a világra. A Come to Daddy című szám már önmagában is elképeszetően félelmetes darab, képekkel együtt viszont maga az überpara, és ha már láttad a klipet, majd utána bárhol is hallod újra a számot, azonnal rád tör a jéghideg izzadságot termelő nyugtalanság. lakótelepnek pedig még a közelébe sem mész.

“Come To Daddy” by Aphex Twin

This is the music video for “Come To Daddy [Pappy Mix]” by Aphex Twin.

Ha nem tévedünk, akkor a Cure A Forest című száma nem szerepelt ijesztő filmben még, pedig akkora magas labda, amit már rég le kellett volna csapni valamelyik rémfilmesnek. Mert a szitu, amit a szám elmesél, horror alapszitu. Az éjfekete erdőben magányosan bolyongó alak dala, amiről olyan filmklasszikusok ugorhatnak be, mint például a Blair Witch Project (bele is illene). Szikár, sötét, nyugtalanító.

The Cure – A Forest

Music video by The Cure performing A Forest. (C) 1987 Polydor Ltd. (UK)

De vissza a filmekhez. A falsetto-ban éneklő amerikai Tiny Tim dalszerző-énekes és ukulelés legnagyobb slágere, a Tiptoe Through the Tulips a Insidious című horrorban csendül fel, és a démonok ébredését jelzi. A szám már megában is hajmeresztő, úgyhogy ha van olyan “szerencséd”, hogy este és otthon hallod meg, tuti nem fogsz tőle aludni. Zakatol majd a fejedben, te pedig azt várod, honnan és mikor csapnak le rád a démonok.

Insidious demon scene “Tiptoe Through the Tulips”

Easily the best and worst scene in the whole movie

Q Lazzarus egyslágeres előadó a 80-as évek Amerikájából. Arra a bizonyos egyetlen slágerre pedig folt került 1991-ben, amikor bemutatták a Bárányok hallgatnak című paramozit. Ebben van egy Buffalo Bill nevű sorozatgyilkos karakter, aki pontos koreográfia mentén készül rá a gyilkolásra. A folyamat elegedhetetlen kelléke pedig Q Lazzarus egyetlen nagy slágere, a Goodbye Horses. Azóta nem is szerepel kívánságműsorokban és nosztalgiabulik repertoárjában. Kizárólag vérvörös emékeket idéz.

Goodbye Horses / Silence of the Lambs

Uploaded by ideaofthenorth on 2012-01-06.

Végül +1-ként itt van még egy szép dal, amihez ugyan nem tudunk félelmetes emlékeket kötni, ám készült hozzá egy alternatív klip, és az majd betölti szépen a hiányt. A Radiohead fájdalmas Everything in its Place című száma alá valaki nagyon ügyesen vágta össze Stanley Kubrick klasszikus horrorja, a Ragyogás képeit. Megnézed és innentől kezdve máshogy fogod hallgatni ezt a számot is.

Everything In Its Right Place (The Shining vs. Radiohead Video Remix)

Everything In Its Right Place: Music By Radiohead The Shining: Directed by Stanley Kubrick. Starring Jack Nicholson, Shelly Duvall, Danny Lloyd and Scatman Crothers. Released in 1980 by Warner Bros, based on the novel by Stephen King. No copyright infringement is intended.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.