Zene

Talpra magyar! – dalok forradalomhoz, nem csak magyarul

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.15 | 06:45

Jelszavakat skandálni, dühösen tiltakozni, rendszereket megdönteni zeneszóra is lehet. A zenészek évtizedeken át mindent meg is tettek a cél érdekében. Az alábbi 12 dal biztosan forradalomra termett.

Bob Marley: Get Up Stand Up

Lehet, hogy első blikkre túl direktnek tűnik ezzel a számmal kezdeni egy forradalmi playlistet, de lássuk be, a forradalmak és fő üzenetei is elég egyszerűek és fájdalmasan direktek. Ráadásul ahhoz, hogy rendesen belevágjunk a hatalom megdöntésébe, előbb azt kell tenni, mint ennek a dalnak a címe is üzen: öntudatra ébredni, majd felemelni a hátsónkat.

Bob Marley – Get Up Stand Up [HQ Sound]

Bob Marley in Get Up Stand Up. Enjoy!

Quimby: Forradalom

Kiss Tibi pár napja borzolta a kedélyeket azzal, hogy a HírTV egyik műsorában elszavalta a jelenlegi hatalom ellen harciasan kifakadó (vagy így is értelmezhető) versét. De már a zenekar tavalyi, Jónás jelenései című lemezén is volt egy ahhoz hasonló, de annál sokkal jobb, kifinomultabb szövegű dala, aminek már a címe is jelzi, hogy miért is lehetne rá kiválóan vonulni és közben kiabálni.

https://www.youtube.com/watch?v=euVFsSd8JJU

Freq Nasty: Revolution Inc

Ez a nu skool break klasszikus a 90-es évek legeslegvégéről is ide kívánkozik. A zaklatott, nyakatekert, energikus zenei alap, Akure Wall énekesnő hol kapkodó, hol elcsukló, fátyolos hangja és a gúnyos szöveg mind azonnali megmozdulásra ösztönöznek. Aztán amikor megjön 02:45-nél a basszusfortyogás, már küldjük is az első téglát a felesleges fogyasztási cikkekkel teli kirakatba.

Freq Nasty Revolution Inc ft Akure Wall

Music: Freq Nasty Revolution Inc ft Akure Wall visualization by Duch

The Clash: I Fought the Law

Egy jó forradalmi menet hasonló a drukkerek vonulásához. Egyszerűen skandálható jelszavak kellenek, ahhoz meg ezrek érces torkának együtt zengése. Kell a könnyen és érthetően megfogalmazott közös ügy, hogy együtt dobogjon a sok-sok szív. Ha a Clash dala adja a forradalmunk sarokpontjait, nagy baj nincs, csak győztes meccs.

The Clash – I Fought the Law (Official Video)

The Clash – I Fought The Law (Official Video) Listen On Spotify – http://smarturl.it/TheClashTT Listen On Apple Music – http://smarturl.it/TheClash_AppleMusic Amazon – http://smarturl.it/ClashHBAmazon Follow The Clash Website:http://www.theclash.com Facebook:https://www.facebook.com/theclash Twitter:https://twitter.com/TheClash Lyrics Breakin’ rocks in the hot sun I fought the law and the law won [x2] I needed money ’cause I

One Day As A Lion: Wild International

Állítólag annyira elpuffogtatott forradalmi opusz a Rage Against The Machine Killing In The Name című dala, hogy legalább akkora hiba példaként felhozni, mint magunk felé irányított puskát elsütni. De Zach De La Rocha meg a többiek is a RATM-ben akkora forradalmárok, hogy nehéz elmenni mellettük forradalmi dal nélkül. De La Rocha és Jon Theodore dobos zenekara szerencsére szolgál egy nagyon erős darabbal, ami kellő muníciót biztosít ahhoz, hogy a felgyülemlett dühünket teli torokból üvöltsük a tiszteletünkre méltatlan hatalom arcába.

One Day As A Lion – “Wild International”

Distributed by WMG “Wild International” video Anti Records Official Website: http://www.anti.com/home/ Anti Records Online Store: http://www.kingsroadmerch.com/anti-records/region/ Anti Records Facebook: http://www.facebook.com/antirecords Anti Records Twitter: https://twitter.com/AntiRecords Anti Records Blog: http://www.antilabelblog.com/ Anti Records Tumblr: http://antirecords.tumblr.com/

Public Enemy: Fight The Power

Fekete testvéreink első számú forradalmi dala a Clash előbb már beidézett számának rapverziójaként is értelmezhető. Az utcára és az azon tömött sorokban vonulás tökéletes segédeszköze, ráadásul a jelszó egyszerűen átélhető és üvölthető. Amikor 1989-ben megjelent a szám, majd jött vele a klip, szinte egy egész amerikányi fehér középosztálybeli fagyott le a félelemtől, hogy akkor most kitör a feketék forradalma.

Fight The Power (Full Version) – Public Enemy

Fight the Power From Wikipedia, the free encyclopedia “Fight the Power” is a 1989 song by hip hop group Public Enemy. First released on the soundtrack for the film Do the Right Thing (Rosie Perez dances to the song over the opening credits), an edited version was released in 1990 on Public Enemy’s third album, Fear of a Black Planet.

Bëlga: Politikus 1

A Bëlga ugyan viccesen fogalmaz, de úgy, hogy közben minden soruk komoly és igaz. Akkor is, ha minden számukat végigröhögi az ember. A közéletet és a politikusokat rendszeresen savazó zenekar egy kétrészes dallal aztán nagyon nekiment azoknak, akik az elégedetlenséget okozzák elsősorban, és akik miatt a forradalmak általában kitörnek. A Politikus 1 a nyugalom megzavarására annyira alkalmas, hogy aki nem szívleli a trágár, de jogos beszédet, az ne is kattintson. Bár akkor nem igazi forradalmár.

YouTube

No Description

Pussy Riot: Like a Red Prison

Az orosz zenész csajok, akik punkokként kezdték, most viszont már, hogy intézményesültek, jobban ügyelnek arra, hogy a zenéjük hangzása modern, divatos és táncparkettre illő legyen, meg arra, hogy a klipjeiket olyan furmányos alkotók rendezzék, mint például Jonas Akerlund klipzseni. Ez a régebbi darab azonban punkfényükben mutatja a Pussy Riotot, amikor még ők voltak a főszereplői Putyin elnök legzavarosabb és legizzasztóbb rémálmainak. Oroszul és fésületlenül egyébként sokkal hatásosabbak, mint angolul és divatosan. Erre a számra azért nagyon lehet utcakővel hancúrozni.

Pussy Riot – Как в красной тюрьме / Like a Red Prison

Премьера новой акции Pussy Riot “Как в красной тюрьме”! This is a new Pussy Riot action called “Like a Red Prison”! Все фотографии тура по захвату нефтяных объектов России с комментариями активисток – в онлайн-журнале Pussy Riot: http://pussy-riot.info/blog/2013/7/16/red-prison-tour. Ниже приводится полный текст песни.

The Chemical Brothers: Out Of Control

A New Orderes Bernard Sumnerrel közös szám a tömegoszlatás kísérletének tökéletes ellenszere. Összekovácsolja a forradalmárok ellenállását és ellenlépteit, pláne, ha a tömeg élén Rosario Dawson áll, mint ahogy a feltüzelő hangulatú klipben is nála van a kormány. Ne hagyd magad kibillenteni semmi által, ha szólít az Ügy, a Molotov a legjobb koktél!

The Chemical Brothers – Out Of Control

Explore more music from The Chemical Brothers https://ChemicalBrothers.lnk.to/essentials Limited edition “Surrender” vinyl available now: http://smarturl.it/ChemsVinylASWnews?IQid=YT.outofcontrol Download on iTunes: http://smarturl.it/chemsbrotherhood Follow The Chemical Brothers Official Site: http://www.thechemicalbrothers.com Facebook: https://www.facebook.com/ChemicalBros Twitter: https://www.facebook.com/ChemicalBros Youtube: http://www.youtube.com/chemicalbrotherstv Music video by The Chemical Brothers performing Out Of Control (2003 Digital Remaster).

Európa Kiadó: Igazi hős

Menyhárt Jenő zenekarát, valamint kortársait nem kell bemutatni, ha a politizáló zenekarokról beszélünk. E zenekarok puszta léte felért egy forradalommal a 80-as években. Az Európa Kiadótól a Szavazz rám című dalt szokták a legtöbbet beidézni, de ha már az utcára megyünk, akkor kell nekünk egy vezér, egy mindenki elé bátran kiálló karakter, akiben vakon megbízhatunk, kell nekünk egy igazi hős. Úgyhogy forradalomhoz ez a dal sokkal jobban illik.

Európa Kiadó: Igazi hos (Varosbujocska)

Reszlet a Varosbujocska c. filmbol

Gil Scott-Heron: The Revolution Will Not Be Televised

A soul-jazz legnagyobb hatású költője-zenésze persze, hogy nem hagyhatta ki a ziccert, hogy a Black Power mozgalom egyik jelszavára, no meg egy atomjó zenei alapra, ne írjon egy dühös forradalmi kirohanást. Bár a szám tele van akkori konkrétumokkal, nevekkel, eseményekkel, az azok mögött megbúvó üzenet sajnos örök érvényű és napjainkban éppen annyira aktuális, mint 1971-ben, amikor a dal elkészült.

Gil Scott-Heron – The Revolution Will Not Be Televised (Full Band Version)

A personal tribute I made to the great Beat Musician Gil-Scott Heron. No need to post about the Julia reference. I understand it now, thanks to those who told me. 🙂 All copyright is owned by their significant specific parties.

KRS-One: Sound of da Police

Klasszikussal nyitottuk a sort, és zárjuk is azzal. A politikailag is nagyon aktív KRS-One bemutatkozó, 1993-as lemezén szerepel a szám, ami arról a hangról szól, ami mindig hallható, ha kitör a balhé. A vijjogó szirénáról. Amikor az emberek az utcára vonulnak, akkor hamar megjelennek a zsaruk is, és csak utánuk érkeznek a katonák – feltéve, hogy még szükséges a jelenlétük. De egy forradalom akkor az igazi, ha szükséges, és akkor sikeres, ha hiába az.

KRS-One – Sound of da Police

Return of the Boom Bap Buy/Listen – https://LegacyRecordings.lnk.to/krs_rotbb!sotp About the album: KRS-One’s first official solo album, Return of the Boom Bap, yielded hit singles “Outta Here” and “Sound of da Police.”

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló