Zene

A csend ereje – szokatlan anyaggal jelentkezik iamyank

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.02 | 19:18

Egy különleges albummal és egy hozzá készült bensőséges videós kollaborációval búcsúzik az ikonikus váci Klavins Piano Manufaktúrától iamyank. A lemez ráadásul a zenész-producer karrierjében zeneileg is egy mérföldkő, ugyanis ez az első alkalom, hogy szóló zongora anyagot jelentet meg.  

Fotó: Sinco

Az Una Notte (Egy éjszaka) névre keresztelt album egyfajta búcsúlevél, amit átitat iamyank a csend és az Una Corda zongora iránt érzett gyermeki lelkesedése. Utóbbiért egyébként a fanatikus vintage hangszergyűjtó Nils Frahm is rajong, sőt, az első prototípus az ő megrendelésére és közreműködésével készült.

A felvételek egy nagyon különleges atmoszférájú helyszínen, a világhírű zongorakészítő, David Klavins műhelyében készültek. Iamyank egyébként nem első alkalommal alkotott itt, de az biztos, hogy utoljára. Még tavaly szeptemberben kapta a hírt, hogy a Klavins Piano Manufaktúra ebben a formában, ahogy eddig ismerhettük, Magyarországon megszűnik.

Az Una Notte tulajdonképpen egy éjszaka kreatív folyamatának naplója: az óvatosabb, ismerkedős részből az idő előrehaladtával elérkezünk a hajnali 3 órás állapothoz, ami ehhez mérten már sokkal absztraktabb, a kezdő és a végpont tehát nagyon széles skálán mozog. A lemeznél a koncepció annyi volt, hogy annyira keveset és annyira egyszerűen játsszon, amennyire csak lehetséges. 

“Nem én vagyok a főszereplő, mégcsak nem is a hangszerek, hanem a tér maga, ami a szünetekben és a csendben tud igazán érvényesülni.” – teszi hozzá iamyank.

Az Una Notte teljes hanganyagát végigkíséri egy kisfilm, amelyet az ismert koncertfotós, Bátori ‘Jim’ Gábor (sinco) jegyez. Iamyank először az Esti Kornél: Itt maradtam az éjszakában projektjén dolgozott együtt vele. Jim teljesen szabadkezet kapott a videó készítésénél – az improvizációra épülő alkotást pedig nem egyszerű, mégis érdekes feladat volt kamerával lekövetni.

A végeredmény egy letisztult, csendes lemez, ehhez pedig egy négy fejezetből álló kisfilm társul, ami a teljes nyugalomból fordul át a szürreális képsorokba: többek közt azt is közvetlen közelről szemügyre vehetjük, hogy néz ki játék közben az Una Corda belülről. 

Iamyank számára azonban nincs megállás: április 17-én az OMC Live session keretében kiadatlan, egyszer megszólaló anyagot játszanak az iamyank Live Ensemble felállással. Ezen kívül elárulta, hogy az előrejelzések azt mutatják, ebben az évben erős lemezfront közeleg irányából!

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.