Zene

Para klip: így néz ki digitalizálva egy magyar zenekar, a JÜ!

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.20 | 13:18

Nemrég három új dalt is mutatott szeptember 24-én megjelenő, III című lemezéről a hazai instrumentális és improvizatív zene folyamatosan kísérletező zenekara, a JÜ. Ebből az egyik legesszenciálisabb szerzemény, a Shashka, most egy elborult vizuális világot is kapott.

Kiemelt kép: Ofner Gergely

Nemrég három új dalt is bemutatott szeptember 24-én megjelenő, III című lemezéről a hazai instrumentális és improvizatív zene folyamatosan kísérletező zenekara, a JÜ. Közülük a Shashka most egy elborult vizuális világot is kapott.

-től szinte szokatlan, hogy alig több mint két perces dallal rukkoljanak elő, általában hosszabb folyamatokban érzik jól magukat. A Shashka című szerzemény azonban több szempontból is kivétel. Egyrészt a srácok saját bevallása szerint is az egyik legkompaktabb szám, amit valaha írtak, mégis kifejeződik benne az az esztétika, ami számukra érdekes. Másrészt különleges zenei műfajként, egészen pontosan tuareg punkként aposztrofálják. A tuaregek vagy berberek egy észak-afrikai arab népcsoport, ami remekül prezentálja azt a multikulturális egyveleget, amit a III című lemezen hallhatunk majd.

„A Shashka egy rövid, egyélű, egykezes, szépen ívelt kard. Bár nagyon távol áll tőlünk a fegyverek méltatása, de ez a szám is valahol ilyen lett: rövid, hatékony és vág”

– meséli Mészáros Ádám gitáros.

Az egészet csak tovább fűszerezi az erős vizuális világ, amelyet a zenekarral régóta szorosan együtt dolgozó Kitzinger Gábor álmodott meg és vitt vászonra. Az egészen furcsa, absztrakt, mégis fajsúlyos és túlvilági képsorok a tuareg punk életérzést testesítik meg. A kisfilm különleges technikával, fotó alapú 3D szkenneléssel készült, a rendező így “digitalizálta” a három tagját, akiknek hangszeres játékát videójáték-motorral animálta meg. Gábor a tervezést a karantén ideje alatt kezdte el, ez főleg a videó elején érhető tetten, mikor az animált zenekartagok a zenéjükkel próbálják szétfeszíteni a négy falat. A második fele pedig egy furcsa szeánsz és a punk koncertek pogójának keveréke, átirata.

Elsőre nyilván vicces volt magunkat ilyen módon klónozva látni. Aztán kicsit megdöbbentő is és érdekes, hogy egy az egyben be vagyunk szkennelve. Gyakorlatilag a szemeink, a tekintetünk az, ami nem egyezik a valósággal. Különös volt látni, hogy ez mennyire sokat számít. Hiába vagyok precízen lemásolva, a tekintetem nélkül valahogy mégsem én vagyok az. Ez egyrészt para, de mégis van benne valami megnyugtató” – mondta el Mészáros Ádám.

Shashka tehát egy vizuális bepillantást enged a szeptember 24-én, a műfaj egyik legjelesebb kiadójánál, a londoni székhelyű RareNoise-nál megjelenő új JÜ-lemezbe. November 8-án, egy különleges látványvilágú koncerten a Trafóban is bemutatják majd. Előtte szeptember 26-án az A38 Hajó színpadán láthatjuk a zenekart.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.