Zene

Öt ok, amiért neked is ott kell lenned Tricky hajós koncertjén

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.14 | 19:16

November 17-én 20 órától az A38 hajó színpadán a süppedt, mindent magába ölelő sötétség lesz az úr. Tricky, a trip hop lelke és egyben egyik mestere fog celebrálni.

Első ok

Tricky nemcsak a trip hop lelke és egyik szülőatyja, hanem az atyaúristene is a mai napig. Ott volt a kezdeteknél, Bristolban a 80-as évek közepén, amikor sűrű marihuánafüstben megalakult a Wild Bunch művészeti kollektíva graffitisekből, b-boy-okból, MC-kből, dj-kből és zenészekből. A Massive Attack állandó külsőseként részt vett a Blue Lines (1991) album munkálataiban, de közben már saját zenei univerzum megteremtésén ügyködött, így mire megjelent a zenekar második nagylemeze (Protection), rajta a Tricky-vel közös, Karmacoma című csodával, ő már jórészt mással volt elfoglalva.

Második ok

Ez a más pedig saját bemutatkozó albuma, a Maxinquaye volt, ami a trip hop programindító lemeztriásza közül az egyik. A másik kettő a Massive Attack Protection albuma, valamint a Portishead Dummy-ja. Tricky lemezét a (nemcsak a zeneileg jellemző) nyersesség, valamint az erőteljesen jelen lévő punk attitűd jellemzi, és legfőképp ezek a tulajdonságai különböztetik meg az artisztikus Dummy-tól, valamint a füstös-belassult Protection-től.

Harmadik ok

Tricky mindig is előszeretettel kollaborált másokkal, csupa izgalmas számot hozott össze azzal, hogy különös zenei univerzumába csalogatott attól egészen távol eső, de a számára releváns, tiszteletreméltó alkotókat. Az első ilyen gyűjtést még Nearly God néven adta közre 1996-ban (Neneh Cherry, Björk és Alison Moyet voltak a társai többek között), később viszont már nem választotta élesen el ezeket a számait a többitől. Minden albumán találunk jól csengő nevű, kreatív alkotótársakat.

Negyedik ok

Miután 1998-ben lezárult első alkotói korszaka az Angels with Dirty Faces című zseniális lemezzel, Tricky vándorútra kelt, és ez a zenéjére is erős hatást gyakorolt. Rockosabb lett, ugyanakkor szellőssebbé is vált. Első útja Amerikába vezetett, ahol előbb a new yorki és a los angelesi hip hop szcéna két neves alkotójával, a producer Dame Grease-zel, valamint DJ Muggs-zal (Cypress Hill) készítette el a Juxtapose albumot 1999-ben, majd az ezredforuló után egy évvel érkezett a Blowback, melyen az amerikai könnyűzene megkerülhetetlen figurái és feltörekvői voltak a társai (pl. az akkori RHCP-ből Flea, Athony Kiedis és John Frusciante, Josh Klinghoffer, Alannis Morissette, Cyndi Lauper, Ed Kowalczyk, Stephanie McKay).

Ötödik ok

Az amerikai éveket követően Tricky megfordult Olaszországban, készített lemezt Párizsban (Mixed Race), visszatért saját gyökereihez is egy album erejéig (a Knowle West Boy az ex-Suede gitáros Bernard Butlerrel), jelenleg pedig Berlinben él és alkot, amiben biztosan közrejátszik az is, hogy a legendás !K7 lemezkiadó művésze lett időközben. 2003 és 2008 között tartott egy hosszabb szünetet, azóta viszont 1-2 évente megörvendeztet bennünket egy-egy újabb és minden esetben kiváló nagylemezzel. Az idei Skilled Mechanics már a 11. A sorban, ezzel érkezik a hajó színpadára is, és ha valakinek netán még kétségei lennének afelől, hogy ott legyen csütörtökön, íme egy tavalyi koncert, ami tökéletesen nemcsak azt mutatja meg, mi vár ránk, hanem azt is, hogy Tricky élőben is olyan lehengerlő előadó, mint lemezről hallgatva.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Atomriadót rendelt el Putyin
  • szerző:nuus
  • 2023. 10. 02.
Bulvár
Elhunyt Varga Veronika
  • szerző:nuus
  • 2023. 10. 02.