Femin

Egy lánynak nem illik így ülnie – egy jó francokat nem

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.28 | 14:27

Megvan az a jelenség, mikor leülnél a metrón, de egyesek két ülest elfoglalnak a hatalmasra tárt combjukkal? A manspreading jelensége elég gyakori és elég idegesítő. Nem, nem szükséges ekkora terpesz ahhoz, hogy kényelmesen elférjenek és nem, nem vagyunk kíváncsiak rá, ki tud jobban elterpeszkedni a tömegközlekedésen.

Baromira kellemetlen, mikor valakivel összeér a térded vagy konkrétan belemászik az aurádba, csak mert nem képes normálisan ülni.

De most komolyan…

Dominancia, vagy túlzott elkényelmesedés?

A probléma hatására már a New York-i metróban is helyeztek el figyelemfelkeltő plakátokat, amely felszólitja a férfi utazóközönséget, hogy legyen tekintettel a többiekre és ne terpeszkedjen az ülésen lehetőség szerint.

A legtöbb kislány fejébe már az óvodában kezdik beleverni, hogy “ne ülj úgy, mint egy fiú”; tedd keresztbe a lábad, mert úgy nőies”; “ülj rendesen, ezt nem illik” és még sorolhatnánk.

Úgy tűnik, hogy 2017-re végre betelt a pohár, mert a közösségi médián egyre több találat bukkan fel a #womanspreading hashtag alatt. Nők százai osztják meg terpeszkedős fotóikat, visszavágva ezzel a berögzült sztereotípiáknak.

Több híresség is csatlakozott a mozgalomhoz, például Bella Hadid, Emily Ratajkowski is:

Bár sokan teljesen értelmetlen szenzációhajhászatnak ítélik meg a #womanspreading mozgalmat, a résztvevők szerint fontos, hogy tudatosítsák a nőkben, hogy nem kell mondvacsinált szabályokat követniük és a frusztrációtól sarokba szorítva érezniük magukat, mert a társadalom elvárja, hogy a már gyerekként elsajátított “nőiességi alapfeltételeknek” megfeleljenek egész életükben.

Fotó: Instagram / kucukken_sarisindim


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló