BabaMama

Hoppá, az anyától öröklődik az intelligencia, nem az apától!

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.09 | 13:16
  • trendindex: 2

Okos vagy? Köszönd a maminak! Még jó, hogy Einstein és Marylin Monroe nem jött össze!

Volt egy régi vicc, miszerint Albert Einsteint megkörnyékezte Marylin Monroe azzal a szöveggel, hogy a tudós gondoljon bele: milyen szuper gyerekeik lehetnének nekik kettejüknek – a színésznő külseje, a zseni okosságával… Erre Einstein csak annyit mondott: és mi van, ha mindez fordítva történik?

via GIPHY

Minden okos ember hálás lehet az édesanyjának, ugyanis tudományosan beigazolódott, hogy női ágon öröklődik a gógyi. Lehet, hogy ezt nem mindenki látja egyértelműnek a családjában, de a kutatások kihozták: az X-kromoszóma a hunyó. Ez az intelligencia átörökítésének kulcsa.

Az anyáknak kettő X-ük van (XX), az apáknak pedig egy (XY), így a nők dupla eséllyel bírnak az ész osztásánál.

Még 1984-ben a Cambridge-i Egyetemen génmódosított egereket teszteltek: extra adag anyai génállományt kaptak a rágcsálók, amitől nagyobb fejük és agyuk nőtt. A testük ellenben ugyanolyan apró maradt.

via GIPHY

A plusz férfi örökítőanyaggal megtolt kisemlősökkel pedig pont az ellenkezője történt: nagy testük lett, pici aggyal. Egy újabb glasgow-i mérés pedig megállapította, hogy a srácok IQ-ja az anyjukéhoz hasonló lesz. A 14-22 év közti alanyokat alaposan letesztelték; illetve szociális-gazdasági hátterüket és iskolázottságukat is súlyozták. Az IQ-beli különbségek – akár 15 pontosak is – pedig egyértelműen az anya kvalitásain múltak.

via GIPHY

Mondjuk pont ez a kutatás arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden múlik a genetikán, a gyermek intellektusát tekintve. A Psychology Spot szerint 40-60 százalék az öröklött érték, de a többi a környezet eredménye. Az utód növekedésében pedig – jó esetben – az apuka szintén aktív tényező, aki ugyanúgy a csemete önbizalmát építheti, illetve játszva taníthat meg számára új dolgokat, emlékeztet a Ladbible.

via GIPHY

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.