Egészség

Jövő év végén jön a magyar vakcina

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.27 | 11:18

Debrecenben fog készülni a magyar vakcina.

2022 végén kezdődik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártása Debrecenben – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön. Kifejezetten a kovid elleni oltóanyag gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoznak létre, ahol a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által fejlesztett oltóanyagot gyártják majd, ígérte Palkovics László.

A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forint.

Ebből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba kerül. A kormány – szokása szerint – a gyorsabb építkezés és a gyártás mielőbbi megkezdése érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházás megvalósulásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.
Az új gyártási és fejlesztési bázis, kutatási és termelési potenciál Debrecenben, az egyetem tudományos, kutatói tapasztalataira, szakembereire épül. Fontos elvárás, hogy a termékek a nemzetközi piacon is versenyképesek legyenek.

Az oltóanyaggyárat a Debreceni Egyetem gazdasági társasága fejleszti,

a vakcina gyár egyetemi tulajdonban marad. Az idei feladatokra mintegy 17 milliárd forint költségvetési forrást biztosítanak. A DE a saját oltóanyag előállítása mellett további vakcinák know-how-jának beszerzésére, fejlesztésére és forgalmazására is készül. Szilvássy Zoltán, a DE rektora elmondta:

konzervatív technológiával inaktiválják a vírust,

amiből már négy liter áll rendelkezésükre, és túl vannak az állatkísérleteken. A változékony kórokozókhoz is gyorsan tudnak majd alkalmazkodni. A leendő gyártással egy hónap alatt tudják majd követni az új mutációkat. Különlegesség, hogy antivirális mellett antibakteriális vakcinákat is gyártanak majd Debrecenben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.