Autó

Ez a napelemes lakókocsi üzemanyag nélkül is robog, csak a nap süssön

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.06 | 12:39

Töltés nélkül is elgurul, de nem árt, ha jók a fényviszonyok.

A Green Matters mutatja be ezt a járgányt, mely nem a lakókocsik fellegvárában, Amerikában készült, hanem egy német gyártósorról gurult le. A Dethleffs szállítja ezt az elektromos járművet, melyet tetőtől talpig borítanak a napelemek. Így egy percig sem kell aggódnia a sofőrnek, ha messze van a következő töltőállomás.

A négykerekűek ipara lassacskán a feje tetejére áll: az eddig megszokott alapok – az üzemanyag és a vezetési rutin –előbb-utóbb nélkülözhetőek lesznek.

Az önvezető járművek és a megújuló technológiák mindörökre meg fogják változtatni az utakon mára kialakult viszonyokat. A piac átrendeződik, és a napelemek ezt a területet is meg fogják hódítani. Eddig a lakókocsik esetében nem sok, ilyen jellegű újítást láttunk, ugyanis ezekkel a járművekkel főleg hosszútávú utazásokat szoktak megtenni. A könnyen elérhető, elektromos töltés pedig egyelőre nem az autópályák jellemzője.

Most viszont a németek előálltak ezzel a guruló „e-otthonnal” is, melyet szeptember elejére, a düsseldorfi Caravan Salon idejére időzítettek, hogy kicsit megpróbálják elterelni a figyelmet a VW kisbusz körüli nagy felhajtásról. A 107 lóerős Iveco Electric alvázra épülő, csupa napelemes járgány csak 160 kilométert tudna megtenni töltés nélkül, ha nem volnának rajta a napelemek. Így viszont akár háromezer Watt áramot is termelhetnek a 228 Ah-s aksinak.

A Victron Energy adja a felszerelést, mely még váltóáram-konvertert is tartalmaz, hogy a laptopokat és telefonokat is tölthessük általa.

A lakókocsi belső felszereltsége is nagyon pöpec: infravörös fűtőpanelek is helyet kaptak a falain, az ablakra sötétítő réteg került, és éjszakára még csillagfény-vetítés is jár a hálófülke ágya fölé.

Alexander Leopold, a Dethleffs igazgatója szerint

az egész járművet elektromossá tettük, így külső energiaforrásra sem szorul rá. A lakótérben gázt például már egyáltalán nem kell használni, ezért is fontos tényezők az áramellátásban a napelemek.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló