Autó

A Tesla elektromos kamion tarol, negyvenet már elő is rendelt a legnagyobb amerikai sörfőzde

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.08 | 19:13

Az Anheuser-Busch leghíresebb terméke a Budweiser sör, és ők rendelték meg a negyven Tesla kamiont. A cég 2025-re 30 százalékkal kevesebb kipufogógázt szeretne kibocsátani. Ehhez a célhoz pedig a Tesla kamionok és Elon Musk nagyszabású, néha elvetemült ötletei vezetnek.

Elon Musk az egész világra napelemes töltőállomásokat szeretne telepíteni, hogy használhatóak legyenek a kamionok, erről itt írtunk korábban. Nem csak a Budweiser-ék tettek le pénzt a kamionért, az amerikai CBA, a Walmart is berendelt tizenötöt.

Na de mennyi az annyi?

20.000 dollárt kell letenni előlegbe egy kamionért, a teljes összeg attól függ, mekkora aksit szeretnének bele. 150.000 dollárba kerül az, amivel 500 kilométert lehet megtenni, 180.000-be, amelyikkel 800-at. És lesz egy “Founders Series”, ez a speciális kamion 200.000-be kerül. Bár elég sokba kerülnek, a Tesla azt állítja, hogy a kamionok két év alatt vissza hozzák az árukat, ugyanis nem kell hagyományos üzemanyagra költeni.

Nagy távot tudnak megtenni egyszerre, de nem akkorát, mint egy dízeles kamion, szóval főleg helyi használatra lesznek alkalmasak.

A 800 kilométer nem hangzik rosszul, viszont ez még tényleg kevés egy hosszabb út megtételéhez. Egy nemzetközi fuvar akár több ezer kilométer is lehet, ebben az esetben meg nem fér bele az, hogy 700-800 kilométerenként meg kell állni feltölteni a kamiont. Viszont helyi használatra remekül működhet egy kisebb országban, mint amilyen Magyarország is. Például a Soproni sörgyárból vígan le lehet nyomni egy fuvart Budapestre egy töltéssel, oda-vissza, majdnem kétszer.

A kamionokat 2019-ben kezdik gyártani, és elvileg még abban az évben ki is gurulnak ez első darabok. Ahhoz, hogy rendesen lehessen őket használni, szükség lesz az autópályák melletti töltőállomásokra, bár ez a projekt jóval hosszabb időt vesz igénybe, úgyhogy még messze vagyunk attól, hogy a szárazföldi szállítás teljesen elektromos legyen.

Nyitókép: tesla.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló