Belföld

Elhunyt Finta József építész

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.08 | 13:18

Finta József, Kossuth- és kétszeres Ybl Miklós-díjas magyar építész 89 éves korában meghalt.

A 89 éves korában elhunyt Finta József 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte építészi munkásságát, ahol közel harminchat évig dolgozott. Eleinte tervező, majd műteremvezető végül igazgatóhelyettes-főépítész volt a vállalatnál – írja az általa alapított Finta Studio. Országosan ismert építésszé a Duna Intercontinental szálló (ma Hotel Marriott) tette. 1994-ben nyitotta meg a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t.

Finta József tervezte többek között

a Budapest Kongresszusi Központ, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest és a Bankcenter épületét. Részt vett a Westend City Center és a rendőrség Teve utcai székházának tervezésében is – írja a hvg.hu. Finta tervezte a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló, 1989-ben megnyílt Képviseleti Irodaházat is. Az Építészfórum tavalyi cikkében Budapest legbefolyásosabb építészének nevezte Fintát. „A beruházások száma, pozíciója és méretei kiemelték Fintát a korabeli építészek közül, és azóta se sikerült egy építésznek se olyan szinten rajta hagynia keze nyomát Budapesten, mint ebben a 15-20 évben Finta Józsefnek” – írták róla.

Finta elméleti és grafikai munkássága is jelentős,

több könyve jelent meg és számos tanulmányát közölték hazai s külföldi szaklapokban, rajzai pedig több önálló és csoportos kiállításon szerepeltek. Hat évtizedes pályafutása alatt számtalan elismerést kapott:

1965-ben Ybl-díjat, 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1997-ben megkapta a Köztársasági Elnöki Aranyérmet, 1998-ban pedig a Steindl Imre-díjat. 2007-ben Prima Primissima-díjas lett. 2013-ban kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2014-ben pedig a Nemzet Művészévé választották. 2009 óta Budapest díszpolgára.

Egy fáradt építész csodálatos, miniatűr világot teremtett


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.