Belföld

Elhunyt Finta József építész

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.08 | 13:18

Finta József, Kossuth- és kétszeres Ybl Miklós-díjas magyar építész 89 éves korában meghalt.

A 89 éves korában elhunyt Finta József 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte építészi munkásságát, ahol közel harminchat évig dolgozott. Eleinte tervező, majd műteremvezető végül igazgatóhelyettes-főépítész volt a vállalatnál – írja az általa alapított Finta Studio. Országosan ismert építésszé a Duna Intercontinental szálló (ma Hotel Marriott) tette. 1994-ben nyitotta meg a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t.

Finta József tervezte többek között

a Budapest Kongresszusi Központ, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest és a Bankcenter épületét. Részt vett a Westend City Center és a rendőrség Teve utcai székházának tervezésében is – írja a hvg.hu. Finta tervezte a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló, 1989-ben megnyílt Képviseleti Irodaházat is. Az Építészfórum tavalyi cikkében Budapest legbefolyásosabb építészének nevezte Fintát. „A beruházások száma, pozíciója és méretei kiemelték Fintát a korabeli építészek közül, és azóta se sikerült egy építésznek se olyan szinten rajta hagynia keze nyomát Budapesten, mint ebben a 15-20 évben Finta Józsefnek” – írták róla.

Finta elméleti és grafikai munkássága is jelentős,

több könyve jelent meg és számos tanulmányát közölték hazai s külföldi szaklapokban, rajzai pedig több önálló és csoportos kiállításon szerepeltek. Hat évtizedes pályafutása alatt számtalan elismerést kapott:

1965-ben Ybl-díjat, 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1997-ben megkapta a Köztársasági Elnöki Aranyérmet, 1998-ban pedig a Steindl Imre-díjat. 2007-ben Prima Primissima-díjas lett. 2013-ban kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2014-ben pedig a Nemzet Művészévé választották. 2009 óta Budapest díszpolgára.

Egy fáradt építész csodálatos, miniatűr világot teremtett


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.