Belföld

Döbbenetes volt a legnagyobb pótdíjbefizetés tavaly

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.01.14 | 17:48

Tavaly ismét nőtt a legnagyobb, ténylegesen teljesített pótdíjbefizetések összege: a legnagyobb, egyösszegű befizetés 2 797 400 forint volt.

Azt írták, hogy a rekord büntetés 14 végrehajtási eljárásból, 65 pótdíjazási eset alapján érkezett be a társasághoz. Dobogósnak minősül még egy hat végrehajtási eljárás és 45 pótdíjazási eset alapján befolyt 1 865 135 forintos, valamint egy hét végrehajtási eljárás és 93 pótdíjazási eset alapján befolyt 1 541 317 forintos befizetés.

Közölték azt is, 2015 óta minden évben csökken azoknak az utasoknak a száma, akiket a BKK ellenőreinek pótdíjazniuk kell, mert érvényes jegy, bérlet nélkül veszik igénybe a közlekedési szolgáltatást.
Az okok – azon kívül is, hogy a 2020-as év a járványhelyzet miatt példátlan visszaesést jelentett – sokrétűek.
Az okok között megemlítették, hogy a BKK néhány éve szigorúbban lép fel a bliccelőkkel szemben, hatékonyabbá tette a jegyellenőrzést és a pótdíjazási eljárásokat is, 2019-ben több száz új munkavállaló felvételével “kultúraváltást” hajtott végre az ellenőrzési folyamatokban, ezek a változások pedig visszaköszönnek az utasok hozzáállásában is.

A fővárosban közlekedők döntő többsége becsületesen megvásárolja az utazáshoz szükséges jegyet, bérletet. Ugyanakkor minden évben vannak olyanok, akik nem csupán érvényes jogosultság nélkül utaznak, de a pótdíjazással járó kötelességeiket, felszólításokat is figyelmen kívül hagyják

– hívták fel a figyelmet.

A közlemény szerint 2020-ban 133 ezer utast pótdíjaztak a BKK ellenőrei, ami az öt évvel ezelőtti adat mintegy egyharmada: 2015-ben a jegyvizsgálóknak még 364 ezer közlekedő adatait kellett felvenniük.
Jelezték azt is, közvetlenül az ellenőrnek fizetve a 16 ezer forintos pótdíj összege 8 ezer forintra mérséklődik. A pótdíj helyszíni rendezését választók száma 2015 óta közel a duplájára, 49 ezerről 88 ezerre emelkedett, a növekedő tendenciát csak 2020-ban állította meg az utasok számának visszaesése.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.