Belföld

Nagy a baj: óriási áruhiány jöhet, figyelmeztet a Tesco vezére

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.16 | 15:48

A Vörös-tenger térségében kialakult feszültségek és a jemeni húszi terroristák által végrehajtott hajótámadások komoly következményekkel járnak a világkereskedelemre és a globális szállítási láncokra. Óriási áruhiány következhet.

Forrás: Unsplash

A Vörös-tenger térségében kialakult feszültségek és a jemeni húszi terroristák által végrehajtott hajótámadások komoly következményekkel járnak a világkereskedelemre és a globális szállítási láncokra is. A kereskedelmi, áruszállító hajókon szolgálatot teljesítő tengerészek életveszélyben vannak, a szállítmányok késése és az emelkedő költségek a globális kereskedelem harmadát érinthetik.

A helyzet miatt már most figyelmeztetéseket adtak ki olyan nagyvállalatok, mint a Tesco, a Marks & Spencer, az IKEA és mások. Az áremelkedések elkerülhetetlenek, és az áruházak polcain az átmeneti áruhiány sem kizárt. A fő probléma a Szuezi-csatorna forgalmának leállása, mivel a hajók kerülik a térséget a katonai konfliktus miatt.

Mit tud az idei év csúcstelefonja? Ugyan ennél nincs jobb a piacon Androidos téren, de több mint fél millióba kerül, de megéri? Erre keressük a választ, nézz bele a videónkba.


 

A jemeni húszi lázadók, akik Irán támogatását élvezik, fokozzák a támadásaikat, míg az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezetésével több nyugati ország katonai beavatkozásra készül a kereskedelmi hajók és a tengeri útvonalak védelmében. A kialakult helyzet miatt a kereskedelmi vállalatok új útvonalakat keresnek, például a Jóreménység-foka felé, és egyesek már az áruikat Dubajban lerakodják, majd repülőgépekkel továbbítják.

A szállítási és logisztikai költségek emelkedése, a konténerek bérleti költségeinek emelkedése és az áremelkedések a globális kereskedelemre kihatnak. A fő aggodalmat az olajárak emelkedése okozza, amely az üzemanyagok, a szállítás és végül az élelmiszerek árának növekedését hozhatja magával. A jelentősebb kiskereskedők, például a Tesco és a Marks & Spencer, már most felkészülnek az esetleges késésekre és áremelkedésekre. A brit Tesco vezérigazgatója, Ken Murphy szerint a helyzet tragikus, komoly áruhiány sem kizárt a közeljövőben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló